reklama

Česká pošta má podle autorů petice zákonem uložené povinnosti, které vzhledem k rozsahu a vysokým nákladům jsou pro ni velkou ekonomickou zátěží. Náklady ročně přesahují dvě miliardy korun, ale stát přispívá maximálně čtvrtinou. Česká pošta tak tyto ekonomicky nevýhodné služby hradí z velké části sama.

Nedostatek peněz pak nejvíce pociťují zaměstnanci, kteří pracují za nízké mzdy a často ve špatných pracovních podmínkách. Průměrná mzda zaměstnanců pošty je necelých 24.000 Kč, zatímco celorepublikový průměr byl loni zhruba 29.500 korun.

Pro zaměstnance České pošty je dle odborů nezbytné, aby stát spravedlivě přistupoval k poštovním službám obdobně jako k službám v autobusové a železniční dopravě a hradil také náklady na základní poštovní služby.

"Stávající výše limitu úhrady čistých nákladů na základní poštovní služby stanovená zákonem je nedostatečná a neporovnatelná s jinými odvětvími. Základní poštovní služby maximálně 0,5 miliardy Kč, Správa železniční a dopravní cesty 13 miliard Kč, České dráhy 14 miliard Kč, autobusoví dopravci 4,5 miliardy ročně. Pro změnu této situace je nezbytná úprava zákona o poštovních službách," uvedla předsedkyně Odborového svazu zaměstnanců poštovních, telekomunikačních a novinových služeb Jindřiška Budweiserová.