reklama

Michaelu Jílkovou, českou novinářku a televizní moderátorku, mohli lidé na svých obrazovkách poprvé zaregistrovat hlavně v devadesátých letech, kdy moderovala pořady Duel a Aréna, oba dva založené na diskuzi mezi hostem a divákem. Následně se ale proslavila hlavně moderováním vlastního diskuzního pořadu Kotel. Jak sama v rozhovoru říká, posléze z něj byla "odejita" a nyní moderuje publicistický pořad Máte slovo na České televizi. 

„Kdokoliv z ulice může přijít a přímo se střetnout s ministry a významnými politiky. Povědět jim do očí, jak život v této zemi ve skutečnosti vypadá," říká o svém pořadu a dodává, že projevy občanů v diskuzi jí přijdou vyrovnané a celková atmosféra ve studiu ji baví. Prý se ještě po diskuzi kolikrát stane, že se před studiem utvoří hlouček a povídají si o diskutovaných tématech. "A nestalo se, že by se někdo popral," dodává. 

„Česká společnost je rozdělená. Tuto atmosféru jsem cítila i v Kotli," říká Jílková pro Seznam zprávy a dodává, že novináři svou práci dělají dobře

Současná kritika vznesená na veřejnoprávní média a novináře je podle Jílkové určitou pochvalou pro novináře samotné. "Nechtějme, aby nás politici chválili. Když na nás útočí, děláme něco, co jim není příjemné," a k útokům na novináře dodává, že jsou nepatřičné. Ona sama si své problémy s "nepohodlností" zažila a dle svých slov uvádí, že je na to pyšná a jsou známkou toho, že je dobrou novinářkou.

Podle Jílkové je přístup České televize unikátní a nelze jej porovnat s žádnou jinou televizí, což platí i o jejím často zmiňovaném podobenství pořadu Jaromíra Soukupa na TV Barrandov a jejího pořadu Máte slovo. Jak sama říká: „V České televizi je snaha a kontrola, abychom byli nestranní a objektivní, to není v žádném jiném médiu.“ 

A neméně času pak Jílková věnovala i svým zkušenostem z moderování, prozradila své osvědčené techniky a i to, že moderátor prý musí mít rád lidi. A ona české občany ráda má.