Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Moderátorka Jílková přirovnala letní tábory k těm koncentračním

Máte slovo s M. Jílkovou na téma Postoj Česka k Ukrajině
Máte slovo s M. Jílkovou na téma Postoj Česka k Ukrajině
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Moderátorka Michaela Jílková se utkala v duelu Českého rozhlasu k tématu držení mobilů na letních táborech. Jílková je obhájkyní toho, aby děti mobil měly a mohly kdykoliv svým rodičům zavolat. Vedoucí táborů ji oponuje tím, že mobily narušují program tábora a navíc je děti často ztrácejí.

Moderátorka Michaela Jílková byla ve čtvrtek hostem pořadu Českého rozhlasu Pro a proti. V duelu se tam utkala s provozovatelem letních táborů Miroslavem Topinkou. Jílková si tak mohla vyzkoušet roli jedné ze stran sporu, pořad s podobnou bází totiž uvádí v České televizi pod názvem Máte slovo.

Na první otázku moderátora Michaela Rozsypala, zda by děti měly mít na táborech mobilní telefony má Jílková jasný názor. „Určitě, protože jsme v moderní době a nejsme někde před dvaceti lety. Respektujme, že dnes je doba komunikace,“ domnívá se. Podle Topinky však mobily ruší program tábora a děti je často ztrácejí.

"Nezlobte se na mě, ale já, když děti posílám na tábor nebo na školu v přírodě, já je neposílám do koncentračního tábora nebo do vězení,“ míní Jílková. Neposílá je prý ani na výchovný tábor, kde by se měly učit tomu nemít komunikaci s rodiči. „Dítě má právo komunikovat s rodiči,“ míní Jílková.  Topinka ji oponoval tím, že tábory dnes trvají už jen jeden nebo dva týdny a dítě jde do jiného prostředí, než na co byli zvyklí dnešní dospělí. V minulosti trvaly tábory běžně tři nebo čtyři týdny.

Debata se také stočila k otázce důvěry vůči vedoucím letních táborů a škol v přírodě.  Jílková jim moc nedůvěřuje, svým dětem naopak ano. "Milionkrát víc než vedoucímu na táboře. Kdo mi dá záruku, že tito vedoucí jsou stoprocentní profesionálové? Proč jim mám věřit natolik, že nebudu mít žádný kontakt s dítětem a žádnou kontrolu nad tím, jak vše na táboře probíhá?“ tázala se.

Topinka ji oponoval, že každý jeden vedoucí takového tábora je pečlivě vybírán, prochází výběrovým řízením, které spočívá v dotaznících, pohovorech a také lékařské prohlídce. Pro Jílkovou to ale není dostatečně, v pořadu se tázala, k čemu jí je zpráva od obvodního lékaře, když její součástí nejsou povinné psychologické testy. Zmínila případy, kdy vedoucí stáli za šikanou, kdy byli opilí, nebo kdy nedokázali zajistit dostatečné hygienické podmínky tábora. Obává se i možnosti, že by vedoucí mohl být pedofil.

Topinka je ale přesvědčen, že rodiče se nemají čeho obávat, když svěří své děti do péče vedoucích tábora. "Troufám, si tvrdit, že devětadevadesát procent táborů v Česku je naprosto v pořádku. Některé extrémy médii proběhly, ale to je opravdu zlomek.“ 

„Chytré telefony by na táboře vůbec neměly být. V okamžiku, kdy se dítě připojí na Facebook a začne komunikovat se svou komunitou, kterou tam má, je duchem úplně jinde, než by mělo na táboře být, což je špatně,“ stál si za svým Topinka.  

Témata:  Michaela Jílková Český rozhlas mobily

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Zbyněk Stanjura /ODS/

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.