reklama

Kancléř Vratislav Mynář, poradce prezidenta Martin Nejedlý a zástupce CEFC Jaroslav Tvrdík navštívili v minulých dnech Čínu, kde měli za úkol ověřit informace o zadržení šéfa CEFC a poradce prezidenta Miloše Zemana Jie Ťien-minga.

"Na základě rozhodnutí prezidenta republiky Miloše Zemana jednala delegace Kanceláře prezidenta republiky v čele s vedoucím Kanceláře prezidenta republiky Vratislavem Mynářem s představiteli regionální vlády města Šanghaje, kde sídlí společnost CEFC, za přítomnosti představitelů dalších příslušných úřadů a institucí," uvedla kancelář prezidenta. 

Zdůraznila přitom, že Šanghaj je jedním z nejvýznamnějších regionálních partnerů České republiky v rámci obchodní a ekonomické spolupráce a participuje na řadě projektů One Belt One Road.

"Čínská strana mimo jiné informovala o tom, že pan Ye Jianming je vyšetřován pro podezření za porušení zákona. Vyšetřování není vedeno proti právnické osobě CEFC China. Všechny zúčastněné strany se shodly na podpoře projektů česko-čínské spolupráce a projektů CEFC Europe v rámci One Belt One Road v ČR," uvedl v oficiálním prohlášení Hrad. 

Ve zprávě se také uvádí, že v průběhu návštěvy Šanghaje se delegace setkala s vedením společnosti CEFC China v čele s prezidentem Chan Chautem. "Delegace byla informována o tom, že z akcionářské struktury a z vedení společnosti odejde pan Ye Jianming. Společnost i nadále považuje za jednu ze svých hlavních priorit rozvoj svých projektů v České republice. Důkazem toho je, že do CEFC Europe jako minoritní akcionář vstupuje silná čínská společnost s rozsáhlými aktivy v Číně i v zahraničí. Její zapojení bude znamenat otevření nových příležitostí a využití synergií," dodala kancelář prezidenta republiky. 

Jie Ťien-ming byl podle některých informací v Číně zatčen v polovině února. CEFC ani čínské úřady dosud zatčení oficiálně nepotvrdily. Vyšetřován má být kvůli podezření z ekonomické kriminality. CEFC si před časem vybrala Českou republiku jako sídlo svých evropských aktivit, v Česku zároveň koupila podíly v několika firmách. Zeman Jie Ťien-minga jmenoval v roce 2015 svým zvláštním ekonomickým poradcem. Tím zůstává, Zeman podle Hradu s dalšími kroky vyčká na oficiální potvrzení z Číny.