reklama

Dotace bude podle serveru ihned.cz vynaložena na novou linku, díky které bude Penam moci vyrábět nový zdravější chléb bez konzervantů a s delší trvanlivostí. Lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský se kvůli dotaci obrátil na Evropskou komisi, které zaslal dopis.

Politik poukazuje, že principem dotací je, že vyspělejší státy pomáhají těm slabším, aby se jim vyrovnaly. „Proti tomu nic nemám. Potřebujeme dobudovat infrastrukturu, dálnice, železnice... Proč ale posíláme dotace miliardáři, druhému nejbohatšímu muži v zemi, který je v době rozhodnutí o vyplacení dotace shodou okolností ministrem financí? Tohle je přesně ten důvod, proč lidé nadávají na EU,“ uvedl na sociálních sítích Zdechovský.

Přiložil i dopis, které zaslal Evropské komisi. „Pekárna Zelená louka, která je součástí holdingu Agrofert, získala 100 milionů dotaci na novou moderní linku na toustový chléb. Cílem dotované investice je vyrábět zdravější toustové chleby bez konzervantů s delší trvanlivostí. Konkurent United Bakeries přitom s tímto inovativním toustovým chlebem přišel už před osmi lety, kdy začal vyrábět chléb se sníženým obsahem soli a konzervantů. Tuto dotaci navíc odsouhlasila pekárně výběrová komise z Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost v prosinci 2016, a to v době, kdy byl ministrem financí sám Andrej Babiš. Může Komise říci, zda se bude tímto případem zabývat?“ táže se komise Zdechovský.

„Jsem zvědavý, co mi Komise odpoví. Určitě vám dám pak hned vědět,“ napsal také lidovec.

„Ty 'udavači' jeden! Jinak samozřejmě za mě v pořádku,“ podpořil ho lékař a lidovec Vít Ulrych. „Haha. Žalovat se nemá, ale hlásit se to musí,“ odpověděl mu žertem Zdechovský. Europoslanec v dalších komentářích parodoval Babišova slova a „přiznal“, že dopis je „účelovka“ a „kampaň“.

Babiš Zdechovského už v minulosti v souvislosti s kauzou Čapí hnízdo označil za „hlavního udavače“ v Bruselu. „Čapí hnízdo je nejenom politická objednávka v Čechách, ale i v Bruselu, kde proti mně bojoval hlavní udavač za KDU-ČSL Zdechovský,“ tvrdil Babiš pro televizi Prima.