Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Děti si budou moci na sociální síti založit účet až od 15 let

sociální sítě
sociální sítě
Foto: Pixabay

Praha - Až ve věku od 15 let si budou moci děti samy založit účet na sociální síti. Vyplývá to z návrhu zákona o zpracování osobních údajů, který dnes schválila vláda. Děti do 15 let totiž nebudou moci bez souhlasu rodičů udělit souhlas se zpracováním osobních údajů.

Původní předloha počítala s věkem 13 let, ale vláda i z iniciativy Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) podpořila vyšší hranici, řekl novinářům ministr vnitra Lubomír Metnar (za ANO). Norma vychází z nových unijních pravidel ochrany soukromí (GDPR). Vnitro je chce prosadit ve Sněmovně zrychleně. Podle opoziční ODS je ale návrh zákona příliš široký.

Unijní norma umožňuje státům zvolit věkovou hranici pro souhlas se zpracováním údajů mezi 13 a 16 lety. Předsedkyně ÚOOÚ Ivana Janů novinářům řekla, že na jednání kabinetu žádala, aby se hranice posunula alespoň na 15 let. "Jsem toho názoru, že rodiče nesou zásadní odpovědnost za pohyb dětí na síti, je nutno, aby byl ten věk vyšší," uvedla.

Odbory i zaměstnavatelské svazy při projednávání normy trvaly na zachování 16 let věku. Ministerstvo ale označovalo za nepřiměřené, aby téměř šestnáctileté dítě potřebovalo souhlas svých zákonných zástupců například k instalaci a využívání komunikační aplikace nebo sociální sítě, když je plně trestně odpovědné. Podle Janů nakonec padla volba na 15 let, protože to koresponduje i s hranicemi v občanském a trestním právu.

Kabinet také změnil ustanovení, podle kterého by za porušení ochrany soukromí malým obcím a jejich organizacím hrozila za přestupek maximální pokuta jen 15.000 korun, protože zvláštní hranice by podle představ vlády v předpisu být neměla. "Došlo ke schválení, že bude toto omezení zrušeno a bude ve výši, jak je stávající hranice," řekl Metnar. Horní hranice je stanovena na deset milionů korun, právo však vylučuje, aby byly pokuty pro obce likvidační, uvedlo ministerstvo. Janů zdůraznila, že ÚOOÚ volí přiměřené sankce. "Systém pokut se osvědčil, šlo o nesystémovou věc. Úřad se chová zodpovědně a rozumně," uvedla. Občanům by podle ní při volbě původní úpravy hrozily vyšší sankce než obcím.

Témata:  sociální sítě děti

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy