Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Piráti sepsali "kuchařku" pro Babiše: Neříkejte nám kluci, taky vám neříkáme strejdo

Česká pirátská strana
Česká pirátská strana
Foto: Martina Černáková / INCORP images

Praha – Premiér Andrej Babiš si v minulých dnech postěžoval, že občas Pirátům nerozumí. Když ve Sněmovně předminulý pátek zdůvodňoval, proč se jeho hnutí s nimi na společné vládě nedohodlo, tvrdil, že by Piráti měli mít nějakou „kuchařku“, jak s nimi jednat. A tak mu ji Česká pirátská stana připravila

Piráti poslali předsedovi vlády a hnutí ANO Andreji Babišovi na jeho vyžádání kuchařku, jak s nimi jednat. „Předkládám Vámi požadovaný materiál a těším se na konstruktivní spolupráci, byť v opoziční rovině, na případě zákonů pro blaho občanů České republiky, které nám oběma jistě leží společně na srdci,“ vzkázal Babišovi šéf Pirátů Ivan Bartoš.

„Říkejte nám pravdu. A říkejte ji i lidem. Dodržujte dohody. Odpovídejte na to, na co se vás ptáme. Netvrďte, že se nám nechce makat,“ žádají Babiše Piráti. Vyzvali ho mimo jiné k tomu, aby poslance Pirátů nenazýval kluky, protože mají ve svých řadách i holky a premiérovi taky neříkají „strejdo".

Reagovali tak na fakt, že Babiš nazval počátkem března v rámci interpelací pirátské poslance, kteří se ho dotazovali mimo jiné na protikorupční opatření vlády „kluci". „Vy jste řekli, že budete v opozici, budete stále kritizovat, tak my to za vás odmakáme, kluci," řekl tehdy.

„Zkuste místo řečí o tom, jak makáte, raději věcně odpovědět," navrhli Piráti premiérovi v reakci na jeho odpověď ohledně postupu v případu Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Kuchařku zakončili poněkud netradičním pozdravem „Pac a pusu, Piráti".

Na sociálních sítích sklidila kuchařka velký ohlas. „Moc pěkně napsané. Pár jasných a stručných bodů, s nimiž musí každý souhlasit.... no a ty komentáře k nim jsou výstižné!“ komentoval pirátský návod jeden z diskutujících. „Skvělá práce Piráti. Nelíbí se mi vyjadřování pana Babiše, to jak ve sněmovně plácal něco o kuchařce. Snad ani takové vyjadřování nepatří do sněmovny. Ovšem vaše reakce je na místě,“ dodal další.

Řada diskutujících ocenila především část o „strejdovi“ a „klucích“. „Když ono je 'strejdo' kratší, než 'pane, trestně stíhaný a oprávněně vedený ve svazcích STB, ministerský předsedo vlády v demisi, spoléhající se na hlasy komunistů a rasistů',“ uvedl jeden z uživatelů facebooku. „Úplně to slyším: 'Prosím předsedu vlády České republiky, strejdu Andreje Babiše, o vyjádření k…',“ bavil se další.

Témata:  Česká pirátská strana Andrej Babiš Ivan Bartoš

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy