Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kauza s hygienou prvňáčků je u konce? Učitelka Fabiánová dostala odškodnění, už o věci nechce slyšet

děti
děti
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Olomouc - Škola v Tršicích na Olomoucku odškodnila svou bývalou učitelku Vandu Fabiánovou, která dostala výpověď kvůli údajnému zneužívání prvňáčků na škole v přírodě. Fabiánová od vypuknutí kauzy učí na škole v sousedních Doloplazech a i přes vyhraný soud se do Tršic nechtěla vrátit.

"Škola se se mnou vyrovnala pouze v mezích, které jí nařizuje zákon. Místo roku a půl mi zaplatila ušlou mzdu za šest měsíců. O zbytek bych se musela soudit, což už dělat nebudu. Nechci už o celé kauze ani slyšet," řekla Fabiánová pro Mladou frontu Dnes. Škola musela zaplatit i soudní výlohy v řádu desítek tisíc korun.

Bývalému řediteli Jaromíru Vachutkovi skončila smlouva na konci loňského roku. Školu od března vede nová ředitelka Andrea Teplá, s bývalým ředitelem nepočítá. Vachutka zůstal ve stavu zaměstnanců v roli zástupce ředitele, nyní čerpá dovolenou.

Vachutka propustil učitelku v květnu 2016 po návratu ze školy v přírodě v Jeseníkách. Vadilo mu především to, že se kantorka při večerní hygieně zavírala s chlapci ze své třídy ve sprchách, kde je detailně instruovala, jak provádět hygienu v intimních partiích.

Žalobci podnět ředitele bez dalšího prověřování odložili jako neopodstatněný. Na soud se nakonec obrátila Fabiánová, která školu žalovala pro neplatnost výpovědi. Okresní i odvolací soud jí daly za pravdu.

Témata:  Olomoucký kraj soudy školství

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 11:50

WHO hovoří o globální pandemii. Obává se šíření ptačí chřipky

Světová zdravotnická organizace (WHO) vyjádřila znepokojení nad šířením ptačí chřipky (H5N1) na nové živočišné druhy a lidi. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy