Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš informoval Zemana o plánu vyhostit ruské diplomaty

Andrej Babiš /ANO/
Andrej Babiš /ANO/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha/Brusel - Premiér v demisi Andrej Babiš informoval prezidenta Miloše Zemana o plánu na vyhoštění několika ruských diplomatů kvůli kauze použití nervové látky v Británii. Hrad už oznámil, že ministr zahraničí Martin Stropnický je pozván na jednání se Zemanem na čtvrtek.

Už nad ránem Babiš novinářům řekl, že Praha zvažuje kladnou reakci na britskou žádost ohledně vypovězení několika ruských diplomatů.

"Informoval jsem i pana prezidenta o tom, jak to proběhlo, aby to věděl dopředu, aby se nepřekvapoval, jak to v zahraniční politice bylo v minulosti," řekl dnes na závěr summitu Babiš novinářům s tím, že se Zemanem ale osobně nehovořil.

Zemana, který nedávno začal své druhé funkční období, označil po inauguraci jeden z ruských novinářů za "našeho člověka" v Praze. Podle českých médií se hlava státu například zasazuje o to, aby byl do Moskvy vydán v ČR zadržený údajný ruský hacker, o jehož vydání usilují také Spojené státy. Hlava českého státu se ke Skripalově kauze zatím nevyjádřila.

Summit EU se v noci na dnešek podle Babiše shodl na tom, že členské země musí na incident reagovat. Složité ale na noční diskusi premiérů a prezidentů podle něj bylo najít shodu na konkrétních společných krocích. "Ne všichni byli schopni reagovat hned na místě. Proto jsme se domluvili, že si každý vezme čas do příštího týdne a projedná si to," podotkl Babiš. Podobné vypovězení diplomatů nyní zvažují například pobaltské země, ale podle dostupných informací také Polsko a Dánsko.

Podle Babiše skutečně existuje "velice vysoká pravděpodobnost", že za útokem na bývalého agenta Sergeje Skripala stojí Rusko. "Z našeho pohledu nemáme důvod Velké Británii nevěřit. Já to vidím jako pozici podpory našeho spojence v rámci NATO a v rámci EU, který nás požádal o to, abychom s ním byli solidární a abychom ho podpořili," dodal předseda vlády.

Témata:  Andrej Babiš Miloš Zeman Rusko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy