Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tajná mise: Česko předalo FBI třetího Libanonce v kauze Fajád

FBI
FBI
Foto: FBI **www.fbi.gov**

Praha - České speciální policejní jednotky v naprosté tichosti, ale za přísných bezpečnostních podmínek předaly třetího Libanonce z kauzy Fajád Faouze Jabera do rukou americké FBI. Jaber je obviněn z podpory terorismu a ze spiknutí s cílem zabít důstojníky a další zaměstnance Spojených států.

Faouz Jaber byl před několika týdny za velmi přísných bezpečnostních podmínek tajně předán do rukou amerických vyšetřovatelů - a to přímo na pražském ruzyňském letišti. Kvůli bezpečnosti ale nebylo možné tuto informaci zveřejnit dříve. Deníku Právo to řekla mluvčí Policejního prezidia Markéta Janovská.

Muže obviněného z podpory terorismu a ze spiknutí za účelem zabít americké důstojníky, si měla policie vyzvednout v pankrácké vazební věznici a 5. dubna ho předat do rukou FBI. V USA mu za jeho činy hrozí doživotí.

O vydání Jabera do USA rozhodl na konci února ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) - a to navzdory tomu, že s vydáním dalších dvou zadržovaných Libanonců (Alího Fajáda a Chálída El Marábího) nesouhlasil. Oba byli totiž podle všeho cennou součástí výměnného obchodu za pětici unesených Čechů držených v Libanonu.

"Policejní prezidium může nyní potvrdit, že před několika týdny realizovalo rozhodnutí ministra spravedlnosti o vydání hledané osoby do Spojených států amerických. Předání probíhalo za mimořádných bezpečnostních opatření a využity byly specializované složky policie," povtrdila Právu Janovská.

Tajné akce se účastnily desítky policistů, včetně Speciální taktické jednotky odboru cizinecké policie i Zásahové jednotky Inspektorátu cizinecké policie Praha - Ruzyně.

Trojici cizinců zatkli čeští policisté předloni v dubnu v jednom z pražských hotelů. Důvodem k zadržení bylo údajně podezření z nelegálního obchodu se zbraněmi a drogami. Fajád a El Marábí odmítali své vydání do USA a stali se tak součástí výměnného obchodu za pětici unesených Čechů v Libanonu. Jaber proti nebyl. V USA má rodinu.

Témata:  Libanon Ali Fajád FBI Federální úřad pro vyšetřování (Federal Bureau of Investigation)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy