reklama

Babiš by se dnes měl sejít s kolegy z vlády a rozhodnout, zda diplomatickým krokem reagovat na otravu bývalého ruského agenta Sergeje Skripala nervovým plynem v Británii.

"Už to označení diplomat je špatně. Jsou to ve skutečnosti lidi, kterým se říká nedeklarovaní zpravodajci," uvedl Babiš na facebooku. Dodal, že v Česku je jich z Ruska údajně nejvíc z celé Evropy. "A pokud si někdo myslí, že jim jde o dobro naší země, tak se šeredně plete. Navíc nás ruská strana skandálně obvinila z toho, že ten jed novičok se měl vyrábět u nás. Je to sprostá lež," uvedl. Vyhoštění by se netýkalo skutečných diplomatů, nebo dokonce velvyslance, dodal.

Babiš dále napsal, že Británie má podporu ČR. "I když odchází z Evropské unie, musíme dělat všechno pro to, aby Evropa zůstala silná a jednotná. Plus samozřejmě Británie je významný člen NATO a z hlediska evropské i alianční bezpečnosti je zásadním partnerem pro ČR," dodal. Pokud Česko vypoví několik ruských zpravodajců, svět se nezhroutí, napsal.

Zdůraznil i solidaritu s unijními zeměmi. "Bez ostatních evropských zemí za zády bychom nevyjednali zrušení cel na ocel, což náš průmysl fakt potřebuje. Takže znovu opakuju, Británii musíme podpořit. Tečka. Nemůžeme v Evropě pořád jenom něco odmítat, a když je čas udělat jasné solidární gesto, tak zůstat stranou. Je potřeba, jak říká náš (vládní zmocněnec pro sport a bývalý hokejový reprezentant) Milan Hnilička, 'držet kabinu'," uvedl.