Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ukrajinec trestaný za násilí si stěžoval na diskriminaci, ÚS ale jeho slova nevyslyšel

Ústavní soud ČR
Ústavní soud ČR
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Brno - Ukrajinec Volodymyr Švačuk neuspěl u Ústavního soudu (ÚS) se stížností na diskriminaci. Muž si tak definitivně odpyká 14 let za pokus o vraždu. V červnu 2016 napadl své dva známé násadou od krumpáče a mačetami.

Incident se stal na ubytovně v Říčanech na Brněnsku. Předcházelo mu popíjení v hospodě. Muž napadený mačetou utržil ránu na hlavě. Do mozku ostří neproniklo. Cizinec byl pak za pokus o vraždu a těžké ublížení na zdraví odsouzen loni v březnu Krajským soudem v Brně a verdikt pak potvrdil i Vrchní soud v Olomouci.

Švačuk ve stížnosti k ÚS upozorňoval na to, že celý incident začal nadávkami kvůli jeho ukrajinské národnosti, čímž se prý soudy vůbec nezabývaly. Také policie Švačuka podle jeho tvrzení ihned považovala za podezřelého právě kvůli národnosti.

Že justice nebrala údajné urážky předcházející útoku jako polehčující okolnost, však nelze podle ústavních soudců považovat za diskriminaci. "Tyto tvrzené urážky neospravedlňují, že se jejich autory stěžovatel pokusí zabít, respektive jim těžce ublížit na zdraví. Stejně tak by to nemohly ospravedlnit narážky na českou národnost," stojí v usnesení ÚS.

Švačuk nepochodil ani s tvrzením o nutné obraně. Ústavní soud poukázal na to, že pachatel sám si vzal násadu od krumpáče a vydal se za prvním napadeným. Poté utekl, obstaral si mačety a o pár minut později zaútočil na dalšího soka.

Témata:  Ústavní soud ČR pokus o vraždu

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy