Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Problém ve vyjednávání mezi ANO s ČSSD? Třecí plochou je nemocenská, Hamáček nechce ustoupit

Jan Hamáček /ČSSD/
Jan Hamáček /ČSSD/
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Vyjednavači ČSSD a ANO se sejdou dnes večer. Sociální demokracie podle svého předsedy Jana Hamáčka trvá na 60procentní náhradě mzdy v prvních třech dnech nemoci. Babišovo hnutí ale dává přednost variantě, v níž by náhrada v prvních třech dnech byla 30 procent.

Hamáček uvedl, že proplácení prvních tří dnů nemoci pokládá za test důvěry. "Pokud by test důvěry selhal, kladu si otázku, zda je možné v jednání o spolupráci pokračovat," uvedl. Výše náhrady, jak chce ANO, podle něho zásadní problémy neřeší. "Nechceme, aby lidé byli trestáni za to, že jsou nemocní, a museli nemoci přecházet," podotkl.

Hamáček připomněl, že předloha ČSSD, která předpokládá 60procentní náhradu, získala podporu vlády ANO. Mluvilo se podle něho jen o drobných parametrických změnách. Nyní ANO přichází se zásadnějšími úpravami. "Změna postoje hnutí sociální demokraty překvapila," dodal předseda ČSSD.

Další možnost, jak ji prezentovalo ANO, sice předpokládá 60procentní náhradu, ale současně i zvýšení nemocenských odvodů pro zaměstnance o 1,1 procentního boru. Podle Hamáčka je tato varianta ještě horší.

Hamáček chce řešit otázku Babišova odchodu z vlády. Únorový sjezd ČSSD tuto otázku vzhledem k trestnímu stíhání Babiše kvůli kauze Čapí hnízdo označil za zásadní problém.

Témata:  nemocenská Jan Hamáček Andrej Babiš Sociální demokracie (SOCDEM) Hnutí ANO

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy