reklama

Odvolací senát odmítl argument Krejčířovy obhájkyně, že by se věc měla projednávat až v přítomnosti jejího klienta. To, že je muž nyní za mřížemi v Jihoafrické republice, je podle soudu přímým důsledkem toho, že v roce 2005 utekl českým policistům při domovní prohlídce své vily.

Současný přístup Krejčíře je podle předsedy odvolacího senátu Martina Zelenky zcela účelový. "Proces jeho vydání není uzavřen a je to běh na dlouhý čas," uvedl soudce. Upozornil také na to, že Krejčířovu extradici do ČR komplikují další čtyři trestní řízení, která proti muži vede JAR mimo jiné pro vraždu a pro přípravu útěku z vězení.

Podle aktuálního rozsudku Krejčíř vytvořil fiktivní pohledávky firem Bena a Tukový průmysl Ostrava v hodnotě zhruba tří miliard korun vůči státnímu podniku Čepro. Peníze následně vymáhal soudně. Chtěl také uložit v sídle Tukového průmyslu falešné švýcarské franky a podplatit některého z celníků, aby je naoko zabavil na úhradu celního dluhu a následně s penězi uprchl. Tak by firmě vznikla vůči státu dvoumiliardová pohledávka. Celníka se poté Krejčíř chystal zavraždit.

Do Krejčířova souhrnného 15letého trestu jsou započítána i jeho dřívější odsouzení v ČR za půlmiliardový daňový únik a další trestné činy.

Podnikatel je nyní za mřížemi v Jihoafrické republice, kde si odpykává 35 let vězení za obchodování s drogami a pokus o vraždu. V Česku je stíhán jako uprchlý, vrchní soud odvolání projednal v jeho nepřítomnosti.