Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Změna určení daní? Babiš podporuje snahu Středočeského kraje

Andrej Babiš /ANO/
Andrej Babiš /ANO/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Vedení Středočeského kraje dlouhodobě usiluje o zvýšení svého rozpočtu na základě rozpočtového určení daní (RUD) pro kraje. Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) to pokládá za logický požadavek.

Nejlidnatějšímu regionu v zemi by změna zajistila větší příjmy. "Hejtmanství by mělo navrhnout legislativní změnu a bude na Sněmovně, aby o tom rozhodla," řekl Babiš novinářům při dnešní návštěvě regionu.

"Středočeský kraj je vlastně jediný kraj u nás, který má dramatický nárůst obyvatel. Od roku 2000 to je de facto o 20 procent," dodal Babiš. Požadavek Středočeského kraje ohledně rozdělení rozpočtového určení daní mezi jednotlivé regiony je podle něj logický a myslí si, že by měl být podpořen.

Podmínky nastavené v roce 2000 podle středočeského hejtmanství už neodpovídají změnám v počtu obyvatel nebo situaci v dopravě a počtu spravovaných kilometrů silnic. V případě, že by byly tyto faktory zohledněny, mohl by kraj získat ročně do rozpočtu zhruba o 1,2 miliardy korun více.

Podle premiéra patří mezi největší problémy středních Čech doprava. Za smutné pokládá to, že stále není úplně jasno o dostavbě dálnice D3 a Pražského okruhu. Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) připomněla, že vláda schválila krajům čtyři miliardy korun na opravy silnic druhé a třetí třídy. Pro Středočeský kraj to přestavuje 717 milionů, k nimž hejtmanství přidá dalších 350 milionů. "V letošním roce tak budeme dávat na opravy silnic miliardu korun," uvedla.

Například vedení Kladna ale postup při opravách krajských silnic kritizuje, hejtmanství podle něj čeká na dotace a nechce opravy financovat ze svého.

Vláda podle Babiše při výjezdech do regionů nechce slibovat, ale mapovat investiční potřeby. "Naše země nikdy neměla desetiletý investiční plán a je potřeba ho udělat," řekl. Ministři majídnes na programu také návštěvu mělnické elektrárny, zámku v Přerově nad Labem i Poděbrad.

Témata:  Andrej Babiš Středočeský kraj daně

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy