Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lex Mynář? Poslanci se kvůli prověrce pro hradního kancléře pohádali, zákon zřejmě neprojde

Vratislav Mynář /SPOZ/
Vratislav Mynář /SPOZ/
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Podle návrhu STAN by musel mít prezidentův kancléř ze zákona prověrku na nejvyšší stupeň utajení. Dnešní jednání poslanců ústavně-právního výboru k předloze skončilo bez jasného výsledku.

Poslancům vesměs vadilo, že míří na jednoho člověka, a to na kancléře prezidenta Miloše Zemana Vratislava Mynáře. Zpravodaj Jan Chvojka (ČSSD) nepokládá za šťastné, se jeho jméno figuruje přímo v důvodové zprávě. "Je to v podstatě lex Mynář," řekl o předloze Zdeněk Ondráček (KSČM). "Nebudu zvedat ruku pro další zmetek, kterým lex Mynář je," prohlásila exministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO).

Ačkoli stejnou výtku, tedy, že novela míří na jednoho člověka, vznesl také například Marek Výborný (KDU-ČSL), vzhledem, jak uvedl, nízké politické kultuře na Hradě by ji podpořil. Předsedovi výboru Marku Bendovi (ODS) zase vadí další část předlohy, podle níž by kancléř nesměl zastávat žádnou funkci v politických stranách a hnutích.

"Zpřísnění podmínek je na místě," hájila za předkladatele novelu Věra Kovářová (STAN). Skutečnost, že kancléř by musel mít nejpřísnější bezpečnostní prověrku, by podle ní mohla ochránit prezidenta. Rovněž Kovářová zmínila naději, že by se zlepšila politická kultura na Hradě.

Pro návrh, aby výbor doporučil schválení novely, hlasovalo pět ze 16 přítomných členů výboru. Pro návrh předlohu zamítnout, jak jej podal Ondráček, zvedlo ruku osm poslanců a nebyl přijat o jediný hlas. Pokud by novela platila, kancléř by musel získat nejpřísnější prověrku do roka.

Mynář bezpečnostní prověrku na stupeň Přísně tajné nezískal a Národní bezpečnostní úřad zamítl i jeho rozklad vůči tomuto rozhodnutí. Kancléř se rozhodl proti tomu bránit soudní cestou.

Témata:  Vratislav Mynář Starostové a nezávislí prezident ČR

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy