Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko letos navštíví francouzský prezident Macron

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: European Union

Praha - Do České republiky by měl letos přijet francouzský prezident Emmanuel Macron. Novinářům to po dnešní schůzce na Pražském hradě s prezidentem Milošem Zemanem řekl ministr zahraničních věcí v demisi Martin Stropnický (ANO).

Podle informací ČTK by se návštěva mohla uskutečnit už v květnu. Stropnický se Zemanem kromě zahraničních cest a návštěv zahraničních politiků v Česku řešil také například obměnu českých velvyslanců.

Macronovu návštěvu Stropnický zmínil ve výčtu zahraničních kontaktů, které s prezidentem probírali. Zeman příští týden navštíví jako první zemi ve svém druhém funkčním období Slovensko. "V plánu jsou cesty do dalších sousedních států včetně Německa a Rakouska a našeho polosouseda Maďarska," uvedl Stropnický.

Ministr se s prezidentem dohodl, že na Hradě se budou podobně jako v minulém volebním období konat koordinační schůzky premiéra, ministra zahraničí, předsedů obou komor Parlamentu a případně i ministra obrany s prezidentem. První jednání by se mohlo na Hradě uskutečnit zhruba v polovině května, uvedl Stropnický. Schůzky se v posledních letech konaly asi jednou za čtvrt roku.

Témata:  Česká republika Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy