reklama

"Šestačtyřicetiletá žena a osmačtyřicetiletý muž jsou podezřelí, že neučinili adekvátní opatření k zajištění školní docházky a přípravy k vyučování nezletilého. Oba už v minulosti za podobné jednání přitom byli odsouzeni," řekla mluvčí moravskoslezské policie Gabriela Holčáková.

Školák podle ní v aktuálním školním roce zameškal bez řádné omluvy více než 300 vyučovacích hodin. "Podezřelým nyní hrozí až pětiletý trest," řekla mluvčí. K tíži jim je, že takový zločin spáchali opakovaně a dítě do školy neposílali dlouhodobě.

Kvůli dlouhodobému záškoláctví svých tří dětí skončila ve vězení jednatřicetiletá žena z Ostravy. Odsouzena už byla několikrát, podmínky ani veřejné práce jako tresty ale nefungovaly. Naposledy jí proto soud uložil nepodmíněný trest. Loni v září si žena vyslechla další obvinění. Ještě před tím, než nastoupila do vězení, její tři potomci opět nechodili do škol. Za tři měsíce zameškali bez omluvy 850 hodin.

Podobné případy policie řeší často. Rekordmankou je v tomto směru asi školačka, která ve školním roce 2008/2009 skoro nechodila do školy. Zameškala téměř 1000 hodin.