Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Žárlivý muž chtěl upálit exmanželku, soud mu napařil 10 let

Soudy, ilustrační fotografie
Soudy, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Vrchní soud v Praze potvrdil trest pro Zdeňka Chadimu. Odpyká si deset let vězení za to, že se loni v chatové osadě u středočeských Nučic pokusil upálit bývalou manželku a jejího nového partnera. Podle rozsudku musí také zaplatit pojišťovně a zasahujícím hasičům celkem 320.000 korun.

Za pokus o vraždu na více lidech Chadimovi hrozilo 15 až 20 let vězení nebo i výjimečný trest, soudy mu však nakonec uložily trest pod zákonnou sazbou.

Incident se stal večer 20. března 2017 v osadě v Hlubokém. Chadima, který byl pod vlivem alkoholu, dorazil k chatce manželčina nového partnera s kanystrem benzinu, s krabičkou zápalek a s nožem a dlátem v kapse. Se ženou se dostal do konfliktu u vchodu, kde se ji hořlavinou pokusil polít. Exmanželce se podařilo zavřít mu před nosem, a proto Chadima zapálil alespoň dveře.

Když si žena všimla ohně, zavolala svého přítele, který byl v jiné místnosti. Ten chtěl vylézt oknem, pod ním už ale čekal Chadima a se slovy "já vás zapálím" muže také zkusil polít benzinem. Ani to se mu však nepovedlo. Podpálil tedy okno, čímž dvojici znemožnil dostat se z hořící stavby.

Následně Chadima přešel k vedlejší chatce, která patřila jeho bývalé ženě, a tu také zapálil. Nový ženin partner ho pak venku povalil na zem, kde ho držel až do příjezdu policie.

Chadima se nejprve přiznal, že už od rozvodu chtěl zabít nejprve manželku, a poté i sebe. V hlavním líčení však změnil výpověď a tvrdil, že ženu plánoval jen postrašit. Benzin si prý koupil do motorové pily kvůli kácení stromů a nůž a dláto si s sebou nevzal kvůli vraždě, ale aby exmanželce propíchal pneumatiky u auta.

Předseda senátu Martin Zelenka však podotkl, že Chadimova současná obhajoba jde zcela proti jeho původní výpovědi z vazebního zasedání. "Tehdy jednoznačně uváděl, že chtěl udělat to, zač je stíhán, a že mu nějak přeskočilo v hlavě," připomněl.

Témata:  pokus o vraždu soudy oheň

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy