Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zimola a Hamáček přijeli za Zemanem, mluvili o koalici ANO s ČSSD

Hejtman Jiří Zimola (11. 4. 2014)
Hejtman Jiří Zimola (11. 4. 2014)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - ČSSD s ANO vyjednává o sestavení menšinové koaliční vlády, kterou by podporovali ve Sněmovně komunisté. Předseda sociálních demokratů Jan Hamáček a místopředseda strany Jiří Zimola dnes informovali prezidenta Miloše Zemana o průběhu vyjednávání. Pokud ANO neustoupí ze svých postojů, sobotní sjezd ČSSD může rozhodovat i o neschválení účasti ve vládě.

Na většině programových bodech se už vyjednávači shodli, rozpory jsou především v rozdělení ministerských postů. ČSSD se nelíbí to, že by se premiérem stal předseda ANO Andrej Babiš, jehož trestní stíhání jí vadí.

O zbývajících programových rozporech budou vyjednávači obou stran mluvit dnes večer v Lidovém domě. Tématem bude podle Hamáčka otázka daní nebo proplácení nemocenské během prvních tří dnů nemoci. Klíčová schůzka by se měla uskutečnit ve čtvrtek večer, kdy se už vrátí z dovolené Babiš.

"Je docela možné, pokud se nezmění ten status ze strany ANO a pana Babiše, že budeme sjezdu předkládat variantu ukončení jednání. Pan prezident to vzal na vědomí," řekl Zimola. Podle Hamáčka je pro ČSSD neakceptovatelné, pokud by ANO nabídlo jako řešení odklad. "Pokud přijdou s dalším odkladem, tak se obávám, že to nebude akceptováno, protože my chceme slyšet, jaké řešení nám nabízejí a pokud nám nabídnou odklad, tak odklad není řešení," řekl. Zopakoval, že za důstojné považuje zisk pěti resortů, které by umožnily ČSSD prosazovat její program.

Ohledně toho, zda se s prezidentem shodovali, se představitelé ČSSD konkrétně nevyjádřili. Oba tvrdili, že schůzka byla věcná, konstruktivní a odehrála se v přátelské atmosféře. Hamáček dodal, že cílem byla především výměna informací a že nezaznamenal žádný kontroverzní názor. Podle Zimoly je Zeman informoval, že se v nejbližší době nechystá s hnutím ANO a jeho reprezentanty scházet s ohledem na svou pracovní cestu na Slovensko. Odlétá na ni dnes odpoledne. Vrátí se z ní v pátek.

Témata:  Sociální demokracie (SOCDEM) Miloš Zeman Jan Hamáček Jiří Zimola

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy