Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vedení ČSSD odsouhlasilo konec vyjednávání o vládě s hnutím ANO

Jan Hamáček /ČSSD/
Jan Hamáček /ČSSD/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Předsednictvo sociálních demokratů potvrdilo konec vyjednávání o vládě s hnutím ANO a souhlasí s tím, jak vedli vyjednávání předseda ČSSD Jan Hamáček s prvním místopředsedou Jiřím Zimolou.

Zimola už před jednáním uvedl, že sociální demokraté nemají zapotřebí být fíkovým listem vlády Andreje Babiše (ANO), pokud ale nynější premiér v demisi změní postoj, dveře k dalším jednáním se dají znovu otevřít. ČSSD podle něj chce být rovnocenným partnerem v případné koalici. Stěžoval si mimo jiné na mediální Babišovy výpady směrem k sociálním demokratům.

ČSSD ve čtvrtek odstoupila od jednání kvůli tomu, že ANO nepřistoupilo na žádnou z variant rozdělení společné vlády, která by vyloučila trestně stíhaného předsedu ANO Babiše v roli premiéra.

Babiš čelí stíhání kvůli údajnému dotačnímu podvodu v případu Čapího hnízda. V posledních týdnech však čelili lídři ČSSD tlaku od straníků, kterým vadila i Babišova vyjádření v médiích v průběhu jednání a neochota ANO k personálním ústupkům. Zimola dnes uvedl, že při schůzkách v krajích došli sociální demokraté k tomu, že strana nemá zapotřebí, pokud se podmínky zásadně nezmění, ucházet se o koaliční partnerství.

S ukončením jednání o vládě souhlasí krajští předsedové hradeckých, zlínských, moravskoslezských nebo libereckých sociálních demokratů Jan Birke, Lubomír Vaculín, Tomáš Hanzel a Jan Mečl nebo lídr ČSSD pro komunální volby v Olomouci Antonín Staněk. S Hamáčkem souhlasí i náměstek středočeské hejtmanky Miloš Petera. "Myslím si, že to, co jsme požadovali, bylo akceptovatelné. Mrzí mě, že se to nepodařilo zrealizovat," řekl ČTK Petera.

Podle Hanzela ČSSD neměla při vyjednávání žádné nehorázné požadavky, výsledek jednání je podle něj jen dalším pokračováním Babišovy politiky. "Politika je o kompromisu, a pokud hnutí ANO nebylo ochotno jít na kompromis a vyjednávalo neústupně, je to logický výsledek," řekl Birke. Staněk vnímá výsledek jednání jako "evidentní krach schopnosti vyjednávat ze strany ANO", podle poslance Jaroslava Foldyny nebo hejtmana Vysočiny Jiřího Běhounka byla na vině Babišova neústupnost.

Šéf ČSSD v Libereckém kraji Mečl chápe současný stav jako velmi vážnou politickou krizi. "A kdo drží v ruce trumfy? Premiér v demisi Babiš a prezident. Takže ČSSD se zítra (v sobotu) poradí a tito dva lidé nám řeknou, jak to míní dál," řekl. Předčasné volby za řešení ale nepovažuje.

Foldyna sice nechtěl o dalším vývoji spekulovat, ale klíčovou roli bude podle něj nyní hrát prezident Miloš Zeman. "Má ještě jednu možnost jmenovat premiéra. On nejmenoval pana Babiše, pověřil ho jen sestavením vlády a uvidíme, jak zmoderuje současnou situaci," doplnil Foldyna.

Někdejší jihomoravský hejtman Michal Hašek na facebooku zmínil, že ČSSD byla jedinou parlamentní stranou ochotnou jednat s Babišem a ANO jako vítězem voleb o vládě a několik týdnů to činila, ale umanutost vítěze voleb možnou dohodu zhatila. "Jsem teď zvědav na další postoj KSČM jako třetího do uvažované parlamentní většiny (nejen) před jejím dubnovým sjezdem, na postoj hlavy státu k postupu premiéra v demisi pověřeného jednáním o sestavení vlády ve 2. pokusu i všech parlamentních stran k možnému vyústění přetrvávajícího povolebního patu," doplnil Hašek.

Jihomoravská předsedkyně ČSSD Naděžda Křemečková nebo členka krajské výkonné rady ČSSD v Karlovarském kraji Markéta Wernerová chtějí se svými závěry počkat na přesné informace vedení strany. Také šéf ČSSD na Vysočině Petr Krčál uvedl, že členové strany nemají dostatek informací o důvodech krachu jednání. Postoj k vládě v čele s Babišem podle něj ale není ve straně jednotný. "Jsem přesvědčený, že na Vysočině by byla vládní spolupráce odhlasována," řekl Krčál. 

Témata:  Sociální demokracie (SOCDEM) Jiří Zimola Andrej Babiš Jan Hamáček

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy