Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš nemusí být premiér? Bude prý akceptovat, když Zeman pověří jiného člena ANO

Andrej Babiš
Andrej Babiš
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Andrej Babiš neočekává, že prezident Miloš Zeman pověří sestavením vlády někoho jiného z hnutí ANO. Pokud se tak ale přeci jen stane, hodlá premiér v demisi rozhodnutí hlavy státu respektovat. O sestavování kabinetu bude Babiš se Zemanem jednat v úterý na schůzce v Lánech.

"Když mi řekne, že chce pověřit Richarda Brabce, budu to respektovat," řekl Babiš Lidovým novinám. Nepředpokládá ale, že hlava státu s takovým návrhem přijde. "Prezident drží slovo, dal mi slib a čas do konce června," uvedl premiér v demisi.

Babiš vytvořil jednobarevnou menšinovou vládu, která v polovině ledna nezískala důvěru Sněmovny. Prezident poté pověřil Babiše jednáním o vzniku nového kabinetu, přičemž premiérovi dal dostatek času do léta.

Překážkou v dosavadních jednáních o podpoře druhé Babišovy vlády je premiérovo trestní stíhání v dotační kauze Čapí hnízdo. Koncem února Babiš řekl, že bude jediným kandidátem ANO na premiéra "až do smrti".

Minulý čtvrtek zkrachovalo jednání o možné koalici ANO a ČSSD. Babiš pak prohlásil, že pro jeho další postup při sestavování vlády bude zásadní stanovisko prezidenta republiky. "A samozřejmě je taky zásadní názor našeho poslaneckého klubu," dodal Babiš.

Témata:  Andrej Babiš Miloš Zeman Hnutí ANO

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 20:44

Stoltenberg: Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy

Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy. Prohlásil to v úterý na návštěvě Polska generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy