Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čeští politici: Orbán zpochybňuje koncept liberální demokracie, ústavní většina není dobrý signál

Viktor Orbán, maďarský premiér, source: Flickr.com
Viktor Orbán, maďarský premiér, source: Flickr.com
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Praha - Maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi gratulují k vítězství také představitelé českých parlamentních stran. Patrně největší radost projevil předseda SPD Tomio Okamura. Podle hnutí Starostové a nezávislí (STAN) výsledek maďarských voleb ukazuje, že ve střední Evropě je poptávka po vládě silné ruky.

"Viktor Orbán zpochybňuje koncept liberální demokracie, takže ústavní většina není asi dobrý signál. Ale taková je vůle maďarských voličů. Jen se mi zdá, že ve střední Evropě sílí poptávka po vládách silné ruky, i za cenu ztráty částí občanských svobod," napsal ČTK předseda STAN Petr Gazdík.

"Je třeba říci, že to je úctyhodný výsledek, kterého premiér Orbán už potřetí za sebou v maďarských parlamentních volbách dosáhl," řekl šéf TOP 09 Jiří Pospíšil. Podle něj straně Fidesz k získání ústavní většiny v parlamentu pomohla dobrá hospodářská situace, populistická kampaň i rozdrobená levicová opozice bez výrazných lídrů. Pospíšil neočekává změnu v zahraniční politice Maďarska. 

"Drtivé vítězství strany, která brání národní hodnoty a bojuje s nelegální migrací, je dané nejen dobrou a správnou prací pro vlastní národ a zemi, ale měli bychom si uvědomit, že za úspěchem je i to, že se maďarské vládě daří potlačovat protinárodní propagandu řízenou z USA a Bruselu a z takzvaných neziskovek řízených manipulátory, jako je spekulant (George) Soros," míní Okamura. 

"Vítězi je třeba poblahopřát, je to velmi silný mandát. Pro Viktora Orbána to představuje i velkou odpovědnost do budoucna. Osobně se domnívám, že má díky takto silnému mandátu příležitost zklidnit emoce po vypjaté volební kampani. Silný mandát je také šancí ukázat, že Maďarsko bude konstruktivně působit jak ve střední Evropě, tak v rámci EU," napsal předseda ČSSD Jan Hamáček. 

Orbánovi a jeho straně Fidesz gratuloval i předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. "Těším se na další spolupráci v rámci Evropské lidové strany, v níž KDU-ČSL sdílí s Fidesz řadu názorů, například pokud jde o odmítání povinných migračních kvót a jejich spojování s čerpáním evropských fondů, nutnost řešit problém migrace primárně mimo Evropskou unii či obranu hodnot evropské křesťanské civilizace a národní kultury," uvedl.

Témata:  Viktor Orbán TOP 09 Petr Gazdík Pavel Bělobrádek Jan Hamáček

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 21:49

Rusko se snaží dobýt město Časiv Jar s až 25 000 vojáky

Ruské síly se snaží dobýt město Časiv Jar na východě Ukrajiny s 20.000 až 25.000 vojáky. Oznámila to v pondělí ukrajinská armáda, podle které je situace v oblasti složitá. Informuje o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy