Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za nenávistné komentáře u fotky školáků z Prosetic byl obviněn první člověk

Policie ČR
Policie ČR
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Teplice - Frýdecko-místecká policie prvního člověka za nenávistné komentáře na sociálních sítích pod fotografií žáků první třídy ze základní školy v teplických Proseticích. Informovala o tom Česká televize.

Fotografie dětí první třídy se loni na podzim objevila na stránkách místního Deníku, který zveřejňuje fotografie prvňáků i v jiných okresech. Poté se objevila i na sociálních sítích, kde někteří lidé začali děti označovat například za malé sebevražedné atentátníky. Do třídy chodí převážně romské, vietnamské a arabské děti.

V souvislosti s tím, že škola sídlí v Plynárenské ulici, diskutující také vtipkovali a navrhovali poslat děti do plynu. „Tam by sednul granát jak pr... na prkýnko," zněl další z mnoha komentářů. Výhrůžky směřovaly i proti učitelům a vedení školy.

Případ vyvolal vlnu solidarity a podpory veřejnosti. Ve prospěch školy byly například založeny dvě sbírky. Útoky na děti odsoudila i řada politiků a osobností, mimo jiné ombudsmanka Anna Šabatová a hudebník Michael Kocáb.

„V této věci již bylo muži sděleno obvinění z trestného činu podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod. Za toto jednání může být muž potrestán odnětím svobody v délce trvání od šesti měsíců až tři roky," řekla ČT policejní mluvčí Karolína Bělunková. V případu policie prověřuje ještě dva podezřelé.

Jednání dalšího podezřelého policie nejdříve vyhodnotila jako přestupek a řešil ho přestupkový odbor tachovského městského úřadu. Dozorující státní zástupce ale nařídil vrátit případ zpět policii. Třetího podezřelého vyšetřovaného policií v Teplicích se dosud nepodařilo vyslechnout.

Témata:  rasismus Policie ČR EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy