Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Praze se demonstrovalo proti Babišovi, část protestujících se vydala na Hrad

Praha
Praha
Foto: Pixabay

Praha - Na pražském Václavském náměstí se sešlo několik tisíc lidí, kteří požadovali odstoupení Andreje Babiše (ANO) z pozice premiéra. Podobně jako v Praze se akce konala v dalších skoro dvou desítkách českých měst. Mezi přítomnými se objevily plakáty s nápisy "Česko není firma" nebo obrázek Babiše za mřížemi s textem parodujícím název jeho knihy O čem sním, když náhodou spím. Dvě stovky demonstrantů vydaly na pochod k Pražskému hradu. Doprovází je antikonfliktní tým.

Protest začal v 19:00, hodinový program zakončila zpěvem státní hymny operní pěvkyně Dagmar Pecková. Sešlo se na něm několik tisíc lidí, zaplnili střední část náměstí od Opletalovy po Vodičkovu ulici. Policie uzavřela náměstí pro dopravu, tramvaje přes něj ale dále jezdily. Ač má jít o nepolitickou akci, v davu se objevily znaky politických stran jako například TOP 09 nebo Pirátů.

Přítomní měli desítky transparenty i vlajky ČR a EU. Někteří demonstrující se vyhraňují také vůči prezidentovi Miloši Zemanovi a předsedovi SPD Tomiu Okamurovi. Protest byl zejména ve znamení skandování hesel proti Babišovi. Na úvod akce mávali demonstranti za víření bubnů papírovými peticemi srolovanými do podoby pendreků. 

Na úvod akce mávali demonstranti za víření bubnů papírovými peticemi srolovanými do podoby pendreků. Skandovali například "Babiše do koše!" nebo "Ano? Ne!" nebo "Je to pravda, je to tak, vládne nám tu StBák!". Na transparentech také měli například nápis "Nechci Bureše ani Prasedenta".

Organizátoři demonstrace pokládají za nepřijatelné, aby byl premiérem republiky trestně stíhaný člověk, který je vedený jako agent komunistické Státní bezpečnosti. "Pokud by byl premiér z hnutí ANO, ale ne sám Babiš, nebylo by to ideální, ale byli bychom spokojení, řekl ČTK organizátor demonstrace Mikuláš Minář.

Pořadatelé nemají žádné pódium, na kterém by vystupovali řečníci, středem jsou stolky s peticemi. "To symbolizuje to, že ve středu celé akce je podepisování petice za odchod Andreje Babiše. Nechcem strhávat pozornost na řečníky, na nějaký centrální program, ale chceme, aby se kolem centra vytvořil velký okruh lidí a celé to bylo určené k účelu té akce," vysvětlil Minář.

K účasti se na sociálních sítích vyjádřil také mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček. „Mainstreamová média dělají celý den masivní reklamu večerním manifestacím proti panu prezidentovi a panu premiérovi. Burcují k účasti a snaží se vyvolat dojem masovosti. Přes tuto masáž účast hodně hluboko pod mediálním očekáváním. Je to jen další debakl,“ tvrdí.

Součástí demonstrací v celé zemi je podepisování petice nazvané Za slušného premiéra a slušnou vládu. Vyzývá ministerského předsedu k rezignaci a poslance k vyslovení nedůvěry jím případně předložené vládě. V akci Milion chvilek pro demokracii, kde chtějí organizátoři nasbírat milion podpisů, jich k dnešku mají přes 236.000.

Na sběr podpisů mají signatáři ještě zhruba dva měsíce. Nyní nastane druhá fáze, kdy budou sami signatáři shánět podpisy i mimo internet. "Je možné, že Andrej Babiš odstoupí, nebo že nebude podruhé jmenován premiérem - a v tu chvíli samozřejmě si budeme muset položit otázku, jestli má cenu ještě podpisy sbírat, protože to by byla naše výhra, toho chceme docílit," podotkl Minář.

Dnešní demonstrace navazují na podobné akce z počátku března, kdy lidé v několika městech žádali odchod komunistického poslance Zdeňka Ondráčka z čela sněmovní komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Ondráček posléze z čela komise odstoupil.

Témata:  demonstrace Praha Andrej Babiš

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy