Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Koalice s KSČM a SPD? Ministři ANO nemají jednotný názor

Dan Ťok, ministr dopravy
Dan Ťok, ministr dopravy
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman v úterý doporučil premiérovi Andreji Babišovi (ANO), aby o vládě vyjednával s KSČM a Okamurovou SPD. Ministři za hnutí ANO jsou však v této věci nejednotní.

Ministr dopravy Dan Ťok (ANO) dnes zopakoval, že v případě spolupráce s těmito stranami by opustil nejen funkci v čele resortu, ale i sněmovní lavice. "Nechci být u toho, že se tady legitimizují strany, které, myslím, by legitimizovány být neměly," řekl Ťok novinářům.

"Je pět měsíců po volbách, my jsme oslovili všechny strany. Pokud jsme vystříleli všechny možnosti s těmi v uvozovkách tradičně demokratickými stranami, tak můj názor je takový, že všechny strany, které zvítězily ve volbách, jsou demokratické. Zvítězily na základě vůle občanů a já skutečně nehodlám tady si hrát s mandáty voličů," uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. Dodala, že v daném kontextu by jí spolupráce s SPD a komunisty nevadila.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) proti toleranci SPD a KSČM nebude v případě, že se hnutí ANO podaří prosadit program a vláda bude proevropská. I ona zdůraznila, že parlamentní matematika hnutí mnoho jiných možností nedává. 

Ministryně obrany Karla Šlechtová (ANO) uvedla, že si rozhodně nedokáže představit, že by KSČM a SPD byly součástí vlády. Jednání o toleranci je podle ní jedinou možností, která vyplynula z vyjednávání ANO s ostatními politickými stranami. V souvislosti s tím, že dříve označila SPD za fašistickou stranu, uvedla, že se tak stalo tři dny před volbami a přineslo to u voličů body pro ANO. "Já jsem celkem zásadový člověk, ale samozřejmě každá strana nebo hnutí si zaslouží určitou šanci, aby se samo ukázalo. A to je pořád ta chvíle, na kterou já osobně čekám, aby se SPD také samo ukázalo," uvedla. Nabídku na účast v příští vládě nemá, proto je pro ni předčasné reagovat na to, zda by ji přijala.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) uvedl, že variant je stále ještě víc, například obnovení jednání se sociálními demokraty. "Já se nechci k tomu vyjadřovat, je to zatím hypotetické, ta situace nenastala, uvidíme, jak to dopadne," uvedl na dotaz, co by vládě s tolerancí komunistů a SPD říkal.

Témata:  vláda Dan Ťok Karla Šlechtová Klára Dostálová Alena Schillerová Adam Vojtěch

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy