Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vyjednavač EU pro brexit Barnier se setká s Babišem a dalšími politiky

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Praha - Hlavní vyjednavač EU pro brexit Michel Barnier ve čtvrtek seznámí české politiky s aktuálním stavem jednání o odchodu Velké Británie z EU.

Během pracovní návštěvy se setká s předsedou vlády v demisi Andrejem Babišem (ANO) nebo ministry zahraničí Martinem Stropnickým (ANO) a průmyslu a obchodu Tomášem Hünerem (za ANO), uvedlo v tiskové zprávě zastoupení Evropské komise v ČR. V plánu je také setkání s poslanci Výboru pro evropské záležitosti a Hospodářského výboru Sněmovny a také se senátory Výboru pro záležitosti Evropské unie Senátu.

Babiš se Barnierem setkal letos v lednu, kdy ho také pozval na návštěvu Prahy. Barier vede jednání o brexitu za všechny členské státy EU. Vodítka mu dává Evropská rada, v níž jsou ministři a prezidenti zbývajících 27 zemí EU.

Před necelým měsícem Barnier a jeho britský protějšek David Davis oznámili že oba vyjednávací týmy se shodly na velké části dohody označované jako rozvodová smlouva. Ta řeší podmínky odchodu i následné přechodné období. Návrh dohody následně odsouhlasili také lídři EU. Shoda ale zatím není úplná, největší překážkou se zdá být otázka režimu na hranici mezi Irskem a britským Severním Irskem.

Británii a EU zbývá ještě dojednat uspořádání vztahů po roce 2020. První obrysy dohody načrtl březnový summit EU. Dokument zdůrazňuje, že unie si s Británií přeje co nejtěsnější partnerství, které se bude týkat obchodní a hospodářské spolupráce i dalších oblastí, zejména boje s terorismem a mezinárodním zločinem, ale také bezpečnosti, obrany a zahraniční politiky.

Témata:  Andrej Babiš Brexit Česká republika Michel Barnier

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy