reklama

Na nejnižší úroveň (35 procent) klesl podíl lidí, kteří považují počet cizinců za příliš velký. Vyplývá to z výsledků letošního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Na 17 procentech zůstal podíl lidí, kteří s dlouhodobým pobytem cizinců v tuzemsku vůbec nesouhlasí. Ve společnosti také převažuje názor, že by možnost usadit se v Česku neměla být pro každého, kdo o to projeví zájem. Týká se to dvou třetin respondentů. Od loňska ale přibylo lidí, kteří naopak pro takovou možnost jsou. Loni s trvalým usazením souznělo 26 procent lidí a letos 30 procent.

Nejpřijatelnějším důvodem pro přijímání imigrantů je pro českou veřejnost studium (80 procent) a sloučení rodiny (64 procent). Téměř tři pětiny souhlasí s přijímáním kvůli válce, hladomoru nebo přírodním katastrofám v zemi cizinců a nadpoloviční většina souhlasila i s důvodem zaměstnání a kvůli pronásledování z náboženských, rasových či politických důvodů. Nejméně přijatelný důvod je pro českou veřejnost to, že se cizincům v Česku líbí a chtějí v něm žít.