Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ivo Rittig je u soudu. Toto řekl obviněný lobbista o kauze Nagyová

Ivo Rittig
Ivo Rittig
Foto: Twitter

Praha - Lobbista Ivo Rittig byl dnes u pražského městského soudu. O obžalobě z vyzrazení informací z Bezpečnostní informací služby (BIS) řekl že je absurdní, stejně jako celá kauza.

Vrchní zástupci, se prý podle něj předhánějí v honu, kdo ho dřívě obviní. Podobně se prý chovají i další policejní útvary. Obžaloby se údajně staví na nezákonných prostorových odposleších a tato je tomu dobrým příkladem, řekl Rittig.

"Žádného trestného činu vyzvídání utajovaných informací jsem se nedopustil. Nikdy jsem žádné neměl, žádné jsem nezjišťoval a nikdy jsem po nikom nechtěl, aby je pro mě zjistil," vypověděl Rittig s tím, že je dlouhodobě obviňován "ze všech možných i nemožných věcí".

K dnešnímu hlavnímu líčení se dostavili osobně všichni obžalovaní, Janu Nečasovou (dříve Nagyovou) doprovodil její manžel, expremiér Petr Nečas (ODS). Výpovědi obžalovaných jsou oproti předchozím očekáváním veřejné, protože jak státní zástupci, tak i jednotliví obhájci se dnes vyslovili pro maximální otevřenost řízení.

Rittig, Nečasová, lobbistův právník David Michal a advokát Tomáš Jindra čelí obžalobě kvůli vyzrazení utajované informace, Rittig s Jindrou ve formě návodu k tomuto trestnému činu. Nagyové hrozí až osmileté vězení, zbylým obviněným až tři roky odnětí svobody.

Podle olomouckého vrchního státního zastupitelství se Rittig s tehdejším náměstkem ministra zemědělství Jindrou dověděli od Nagyové a ministra zemědělství Petr Bendla (ODS) o existenci utajeného materiálu. Údajně dovodili, že se týká právě jich. Rittig proto dohodl schůzku svého právníka Davida Michala s Nagyovou, která prý právníkovi 27. března 2012 vyzradila obsah zprávy zaslané premiéru Nečasovi šéfem civilní kontrarozvědky.

Témata:  Ivo Rittig BIS (Bezpečnostní informační služba ČR) Jana Nagyová

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy