Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na skvělou dovolenou nemusíte jezdit daleko. Toto jsou tipy od našich sousedů

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Marie Cvrčková, EuroZprávy.cz

Praha - Ať už hledáte adrenalinové zážitky, relax, nebo přírodu, máme pro vás několik tipů, kam na prázdniny. Nemusíte přitom jezdit daleko, stačí přejet jen několik málo kilometrů za hranice České republiky.

Německo

Skvostné Alpy, průzračně modrá jezera, pohádkové vesničky, obrovské trhy, ale i adrenalin v podobě zábavních parků nebo procházek na nejdelším visutém mostě v Evropě. Na to turisty láká sousední Německo.

V některých městech jako je Mnichov nebo Drážďany je živo celoročně. Pokud ale chcete zažít trochu té romantiky, hledejte cestu na spojnici měst Würzburg, Weikersheim, Creglingen, Rothenburg, Pfaffenwinkel a Neuschwanstein Füssen. Kdysi významná obchodní trasa vede přes středověké vesničky, gotické katedrály a roubenky až do hradu Neuschwanstein, který inspiroval tvůrce Disney pohádek a který se řadí mezi nejkrásnější hrady světa.

V této oblasti se často konají nejrůznější středověké slavnosti, od konce března do listopadu tu dokonce jezdí i parní lokomotiva. Za návštěvu stojí také nedaleké historické městečko Fussen, které obklopuje nádherná příroda plná jezer a vodopádů.

Pokud zůstaneme u přírody, nemůžeme vynechat ani Bodamské jezero, které je největším a zřejmě nejoblíbenějším místem ke koupání, v jehož pozadí můžete pozorovat vrcholky majestátních Alp. Mezi další krásná jezera patří i jezero Königssee, Upper Lake v Berchtesgadenu, nebo Obersee - také v Bavorsku.

Zcela novou turistickou atrakcí je pak 360 metrů dlouhý visutý most, pod kterým leží údolí Mörsdorfer Bach a který je výsledkem dobrovolnické práce mnoha nadšenců, podpořených z části i evropskými fondy.

Zcela odlišné zážitky slibují průvodci koncentračního tábora v Dachau. Hrůzy, které zde byly páchány, jsou stále ze zdí cítit.

Nedílnou součástí německé kultury jsou i zábavní parky a aquaparky. Z těch nejznámějších tropický ráj nedaleko s kapacitou až pro sedm tisíc návštěvníků denně Tropical Island, nebo Legoland s mnoha atrakcemi u Mnichova.

Polsko

Pokud se chystáte do Polska, určitě je dobré navštívit Vratislav, kterou většina Čechů zná z Hrabalových knížek a Svěrákových filmů. Královské městečko má stále nádech středověku, najdete tu krásné náměstí a historické pomníky.

Z přírody stojí za zmínku patnáctimetrové vodopády Karpacz na úpatí Krkonoš, zřícenina hradu Chojnik, Kladské údolí, nebo bludiště ve Stolových horách v Českosaském Švýcarsku. Nádherné jsou též solné doly ve Wieličce s doprovodnou projížďkou lodí. Největší chloubou Polska je ale bezesporu Národní park Pieniny - hory lemované panensky čistou přírodou a stejně tak město Zakopane, které leží pod Tatranskými štíty.

Z historie pak stojí za zmínku zámek Ksiaz, který si nacisté za války vyhlédli jako místo pro Hitlerovo velitelství nebo koncentrační tábor Auschwitz.

Slovensko

Vypíchnout nejzajímavější místa Slovenska není vůbec nic jednoduchého. Slováci se pyšní nejen nádhernou přírodou obklopenou horami a pohádkovými hrady a zámky, ale též skvělými zábavními parky, kde se vyřádí celá rodina.

Za zmínku určitě stojí Aquapark Tatralandia, který je obklopen Vysokými a Nízkými Tatrami, Velkou a Malou Fatrou či Chočskými vrchy. Najdete tu téměř 30 tobogánů a 14 bazénů s mořskou i termální vodou. Plno zábavy si užijete i v Piešťanských vodních parcích, jejichž hlavní dominantou je padesátimetrový tobogán.

Relax si pak můžete dopřát v Bojnicích, kde najdete kromě zámku a dinoparku i zrcadlové bludiště a zoo. Vynechat byste kromě majestátních hor neměli ani národní parky, kterými se Slovensko pyšní - ať už Slovenský ráj, Velkou Fatru, Tatranský národní park nebo Slovenský kras. Nádherný je kromě jiného i Spišský hrad, který se řadí mezi nejrozsáhlejší hradní komplexy Evropy, nebo třeba zámek Holíč, kde se rozkládá podzemní labyrint.

Rakousko

Jen kousek za česko-rakouskými hranicemi leží zámek Schlosshof, který je jakousi napodobeninou francouzského Versailles. Součástí areálu jsou nádherné zahrady a zoo. Pokud máte chuť na více památek, ideálním místem je údolí Wachau okolo Dunaje, které patří i na seznam UNESCO. V oblasti se nachází i klášter, o kterém se zmínil spisovatel Umberto Ecco ve svém díle Jméno růže.

S Rakouskem je neodmyslitelně spojeno i velké množství jeskyní - a to včetně těch ledových. Jedna taková se nachází i v Horním Rakousku - v Dachstein a můžete v ní vidět mnoho zajímavých soch, obrovských rampouchů a jiných scenérií. U východu se vám navíc nabídne výhled na jezero Hallstättersee. V jeskyni u města Kirchberg zase můžete vidět netopýry, úchvatné podzemní chodby jsou i v Schneckenlochhöhle.

Túru mezi korunami stromů nabízí štýrské Rachau. Trasa je dlouhá téměř tři kilometry a kromě výhledu si můžete dopřát i pohled do pravého hmyzího hotelu, nebo 32 metrů dlouhou skluzavku na konci cesty.

Pokud budete v Rakousku, nenechte si ujít ani jezero Achensee, Vídeň s úchvatnými památkami a obrovským mořským světem, Solnohradská jezera nebo soutěsku Seisenbergklamm.

Témata:  cestování Německo Rakousko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy