Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nic tajného jsem nevyzradila, hájí se Nečasová. Schůzka se týkala rozzlobeného premiéra

Jana Nečasová a Petr Nečas u Obvodního soudu pro Prahu 1
Jana Nečasová a Petr Nečas u Obvodního soudu pro Prahu 1
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Nečasová dnes u soudu odmítla obvinění, že vyzradila tajnou informaci. V roce 2012 měla na schůzce sdělit lobbistovi Ivu Rittigovi sdělit obsah zprávy Bezpečnostní informační služby (BIS). Řekla, že nechtěla ohrozit osmiletý vztah s Nečasem.

Utajovanou informaci neřekla už z důvodu, že Rittig a Nečas byly názorově proti sobě a nebyl žádný důvod donášet.

"Nevěděla jsem, že premiéru Petru Nečasovi byla doručena utajovaná informace ředitele civilní kontrarozvědky, a protože jsem to nevěděla, nemohla jsem to nikomu říct. A i kdybych to věděla, nemohla bych znát její obsah, takže bych ho nemohla nikomu sdělit," prohlásila Nečasová u pražského městského soudu. "Kdyby se ukázalo, že takové informace mám nebo sbírám, stálo by mě to zaměstnání, takže mě to ani nenapadlo," doplnila.

Nečas byl podle ní v té době "hluboce nespokojen" s děním v resortu zemědělství. "Byly toho plné noviny a premiéra to rozzlobilo," řekla Nečasová. Premiér podle ní své výhrady sdělil ministrovi Petru Bendlovi (ODS).

"Měla jsem v té době již osmým rokem partnerský vztah s Petrem Nečasem. Nikdy bych svého partnera neohrozila tím, že bych na něm vyzvídala utajované informace. Byla jsem vůči němu absolutně loajální a oddaná," zdůraznila.

Témata:  Jana Nagyová BIS (Bezpečnostní informační služba ČR) Petr Nečas

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy