Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Diskriminace spotřebitelů v Česku? Kontroly ČOI odhalily nepříjemnou praxi

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Česká obchodní inspekce (ČOI) loni zjistila během 721 kontrol sedm případů, kdy došlo k diskriminaci spotřebitelů na základě národnosti, věku nebo postižení. Nejvíc případů se týkalo diskriminace cizinců. Nejhorší situace je v Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Za diskriminaci uložila inspekce 18 pokut ve výši jednoho milionu korun. ČOI to uvedla v dnešní tiskové zprávě.

"Oproti roku 2016 došlo v procentuálním vyjádření počtu zjištěných případů k minimálnímu snížení, a to pouze o 0,35 procenta. Vzhledem k této skutečnosti bude problematice diskriminace věnována pozornost i v roce 2018," uvedl ředitel inspekce Mojmír Bezecný.

Jedním ze tří případů diskriminace cizinců byla restaurace, kde cizojazyčně hovořícím návštěvníkům obsluha při placení účtovala navíc částka 80 Kč. V další restauraci používali dva odlišné ceníky. Další případ se týkal ceny za použití WC na čerpací stanici. Zatímco občan ČR měl použití WC zdarma i bez čerpání pohonných hmot, cizinci měli bez předchozího čerpání pohonných hmot zaplatit za použití toalety jedno euro.

ČOI také zjistila problém u prodeje vstupenek na hokejové utkání. Prodávající požadoval rozdílné ceny za vstupenky, kdy vstupné pro domácí účastníky bylo cenově výhodnější. V jedné cukrárně zase nechtěli vpustit dovnitř nevidomou osobu vzhledem k tomu, že ji doprovázel vodící pes.

Témata:  ČOI (Česká obchodní inspekce) diskriminace restaurace

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 15:27

Scholz varoval Netanjahua před eskalací situace v regionu

Německý kancléř Olaf Scholz opětovně varoval v neděli v telefonickém rozhovoru izraelského premiéra Benjamina Netanjahua před eskalací situace na Blízkém východě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy