reklama

Na místě jsou i členové antikonfliktního týmu. Protest pokračuje na prostranství před Obecním domem, kde se sešlo několik stovek odpůrců komunistů. Vadí jim také účast prezidenta Miloše Zemana na dnešním vrcholném setkání KSČM, což se stalo poprvé v polistopadové historii země.

Protestující už od rána na transparentech a skandováním hesel dávali nesouhlas s politikou komunistické strany a připomínají její spjatost s totalitní KSČ. Zhruba 500 lidí se po poledni vydalo z nymburského nádraží k Obecnímu domu, při příchodu k dějišti sjezdu provolávali hesla "Rudé zrůdy" či "Soudruzi, pojďte ven".

Dopoledne delegáti komunistického sjezdu vyslechli projev Zemana. Prezident v něm připomenul oběti minulého režimu a takzvaný Vítězný únor v roce 1948, který vedl k nástupu komunistů k totalitní moci, označil za prohraný únor. Nabádal také komunisty, aby nepromarnili příležitost a nekladli si přemrštěné podmínky. Zemanovi kritici považují účast prezidenta na sjezdu komunistické strany za ostudnou. Odpoledne si komunisté zvolí nové vedení, funkci obhajuje Vojtěch Filip, má ale několik protikandidátů.

Už dopoledne před Obecním domem skandovaly asi dvě stovky protestujících hesla "Miloše do koše", "Česko není Rusko" nebo "Že vám není stydno". Někteří se dostávali do slovní konfrontace s delegáty, kteří si přišli na schodiště zakouřit. Po poledni pak zhruba 500 účastníků happeningu vyrazilo od nymburského nádraží k dějišti sjezdu s transparenty, vlajkami Evropské unie a Tibetu, červenými trenýrkami či mávátky. Někteří účastníci v kostýmech připomínající normalizační éru.