Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Filip byl popáté zvolen předsedou KSČM

Vojtěch Filip v Poslanecké sněmovně
Vojtěch Filip v Poslanecké sněmovně
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Nymburk - Komunistickou stranu Čech a Moravy nadále povede Vojtěch Filip. Ve druhém kole tajné volby mu delegáti dnešního sjezdu KSČM V Nymburku dali přednost před stranickým místopředsedou Josefem Skálou. Filipa volilo 165 delegátů. Skála obdržel 145 hlasů. Po úvodních projevech Filipa a prezidenta Miloše Zemana se sjezd koná za zavřenými dveřmi. Proti Zemanově účasti na sjezdu protestovaly v Nymburku stovky lidí.

V prvním kole delegáti nového stranického předsedu nevybrali. Filip obdržel podle oficiálních výsledků 110 hlasů, Skála 105 hlasů. Volby se zúčastnilo 308 delegátů, čtyři hlasy byly neplatné. Do čela KSČM kandidovala nakonec méně než desítka nominovaných lidí, někteří se kandidatury vzdali. K favoritům volby předsedy patřila i europoslankyně Kateřina Konečná. Volilo ji 79 delegátů. Do druhého kola tedy nepostoupila.

Dvě krajské organizace KSČM, a to pražská a plzeňská, v úvodu jednání neprosadily, aby sjezd byl dnes večer přerušen a pokračoval v listopadu, jak dříve avizoval Filipův vyzyvatel a oponent Skála. Na sjezdu se zaregistrovalo všech 313 delegátů. Pro přerušení hlasovalo 135 z nich.

Filip, který vede KSČM 12 let, delegáty oslovil s projevem nazvaným Kam dál. Hájil vyjednávání o toleranci vlády vítěze voleb hnutí ANO. Pasivita KSČM by vedla k tomu, že by byla v opozici i se stranami, které v minulosti devastovaly zemi, prohlásil v úvodním sjezdovém projevu. Filip také řekl, že chce zvýšit počet řadových místopředsedů z dosavadních dvou na čtyři. Podle něj je třeba spojit odborné zázemí s vedením a zaměřit se na Evropu.

Filip mluvil také například o zahraničněpolitické situaci, ale i o prohře KSČM v říjnových sněmovních volbách. "Strana nesmí upadnout do chaosu," zdůraznil. Je nutné podle něho aktualizovat dlouhodobý program, aby o něm bylo možné hlasovat na sjezdu za dva roky. Cílem KSČM zůstává socialismus zbavený minulých chyb, prohlásil.

Vedle mimořádných voleb bude sjezd řešit i postoj ke vznikající vládě ANO, kterou vyjednavači KSČM slíbili tiše podpořit. Zatím nemá KSČM připravené na toto téma usnesení, podle místopředsedy strany Jiřího Dolejše bude záviset na vývoji sjezdu.

Několik stovek lidí v Nymburku přišlo dát najevo svůj nesouhlas s vlivem komunistů. Vadí jim také účast prezidenta Zemana na dnešním sjezdu KSČM. Už dopoledne před Obecním domem, kde se sjezd KSČM koná, skandovaly asi dvě stovky protestujících hesla "Miloše do koše" nebo "Česko není Rusko". Po poledni se přidali další lidé, celkem jich dorazilo kolem pěti stovek. Od nádraží k dějišti sjezdu vyrazili s transparenty, vlajkami EU a Tibetu, červenými trenýrkami či prvomájovými mávátky. Mnozí byli oblečeni v kostýmech připomínající normalizační éru.

Témata:  KSČM Vojtěch Filip

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 20:44

Stoltenberg: Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy

Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy. Prohlásil to v úterý na návštěvě Polska generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy