Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nová česká ambasáda bude řídit pomoc zemím Sahelu

Africké děti, ilustrační fotgorafie
Africké děti, ilustrační fotgorafie
Foto: UNICEF

Praha - Česko chce aktivněji pomáhat v zemích severoafrického regionu Sahel, otevře tam proto novou ambasádu. ČTK to dnes potvrdilo ministerstvo zahraničí. Podle strategie pro oblast Sahelu na roky 2018 až 2021, kterou se minulý týden zabývala vláda, chce Česká republika připravit vlastní rozvojové a humanitární projekty a navyšovat počet lidí v mezinárodních misích.

Česká republika má v zemích Sahelu, mezi které se počítá Burkina Faso, Čad, Mali, Mauritánie a Niger, pouze honorární konzuláty. "Naše dosavadní aktivity v regionu jsou proto značně omezené a soustředí se zejména na bezpečnostní oblast. K rozvoji aktivit ČR v tomto regionu je potřeba posílit naši diplomatickou přítomnost. Aktuální zastoupení není dostačující," uvádí se ve strategii.

Ve které z pěti zemí regionu, které se potýkají s rostoucí aktivitou ozbrojených skupin a nárůstem mezinárodního organizovaného zločinu, se česká ambasáda otevře, zatím není jasné. Otázkou je také termín. "O tom kdy a kde rozhodne vláda v dohledné době," uvedlo MZV.

Posilování českých aktivit se podle strategie předpokládá ve čtyřech oblastech. Ještě letos by měl být navýšen počet českých vojáků v evropské výcvikové misi v Mali (EUTM) nebo misi OSN (MINUSMA). Cílem nové strategie je také poskytování humanitární a rozvojové pomoci, ekonomická spolupráce a řešení problémů spojených s nelegální migrací.

"Tematicky bude důraz kladen na zdroje obživy, potravinové zabezpečení a výživu a na adaptaci na klimatickou změnu, včetně boje proti desertifikaci a zmírňování dopadů sucha," uvádí se ve strategii. Kromě toho bude Česko podporovat i projekty zaměřené na rozvoj občanské společnosti, podporu lidských práv a demokratického vládnutí.

Česko by letos mělo na pomoc Sahelu uvolnit více než sto milionů korun. Ministerstvo zahraničí plánuje za svého rozpočtu vydat minimálně 20 milionů korun. Další aktivity zaštiťují ministerstva vnitra a obrany. Zahrnují například zdravotnický program Medevac.

Témata:  Česká republika Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Afrika

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 14:04

Hackeři zaútočili na ČTK. Na webu zveřejnili dvě smyšlené zprávy

Zpravodajský web České noviny, který provozuje tisková agentura ČTK, se v úterý stal terčem hackerského útoku. Na stránkách se objevily smyšlené texty o údajném atentátu na nově zvoleného slovenského prezidenta Petera Pellegriniho. Případem se zabývají příslušné úřady.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy