Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ondráček se naštval: Tohle by nešlo. Může se stát, že koalici ANO a ČSSD nepodpořím

Zdeněk Ondráček, KSČM
Zdeněk Ondráček, KSČM
Foto: Facebook

Praha - V souvislosti s možnou koaliční vládou hnutí ANO a ČSSD se mluví o tom, že sociální demokracie si chce pojistit, že se ANO nespojí s SPD. Proto by mohlo dojít k přerozdělení křesel ve vedení Sněmovny či komisí a výborů - především těch, která teď patří Okamurovcům. Jenže komunistický poslanec Zdeněk Ondráček varuje, že pokud k tomu dojde, vládu nebude podporovat ani tolerovat.

O tom, že ČSSD chce odstavit Okamurovce, mluví i komunistický poslanec Zdeněk Ondráček. „Záměr odstranit poslance SPD z funkcí je natolik průhledný, že jej může podporovat jen hlupák nebo poslanci sdružení do DemoŽumpy, kteří udělají cokoli k destabilizaci systému. Cílem je naštvat celou SPD, izolovat a postavit je proti tzv. hlasovací mašinérii a tím se stát hlavním vyděračem možné vlády,“ upozorňuje komunista.

Poukazuje na to, že sociální demokraté si s ohledem na výsledek ve volbách až příliš vyskakují. „Strana s 15 mandáty tu chce evidentně nejen vládnout, ale jak vidím a slyším, už i co nejvíce škodit. Toto bylo zatím dlouhé roky příznačné jen pro jejich tradičního politického partnera KDU-ČSL. Divím se hnutí ANO, že je ještě neposlalo k vodě,“ nebere si servítky Ondráček.

Místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek naznačil, že by po uzavření koaliční dohody mohlo dojít k přerozdělení křesel ve vedení Sněmovny. Nechtěl ale specifikovat požadavky ČSSD, podle kterých by o některé posty měly přijít zástupci SPD. „Jestli si sociální demokraté myslí, že přímou účastí ve vládě a vydíráním získají zpět své ztracené voliče, tak si myslím, že opak je pravdou a hnutí ANO je vysaje a pošle do zapomnění,“ tvrdí Ondráček.

„To je však věcí samotné ČSSD, která buď ještě nevystřízlivěla z prohraných voleb, nebo si nenastavila zrcadlo, aby viděla skutečný stav své strany. Zde se omlouvám těm sociálním demokratům, kteří si to uvědomují, ale nejsou schopni s tím bojovat. A vím, že takoví poslanci ve Sněmovně jsou,“ uznal.

On rozdělení rolí ve Sněmovně naopak hájí. „Za sebe říkám, SPD je politický subjekt, který od voličů získal 22 poslaneckých křesel a podle toho má mít také své zastoupení v orgánech Sněmovny. Jejich rozdělení proběhlo na základě politických dohod a ty já budu dodržovat. Již brzy však může přijít mé rozhodnutí, že případnou koaliční vládu ANO a ČSSD nebudu podporovat ani tolerovat, a nebude to jen pro programové odlišnosti,“ upozornil. Právě KSČM má přitom podle současného plánu menšinovou koaliční vládu ANO a ČSSD podporovat.

Témata:  Zdeněk Ondráček Hnutí ANO Sociální demokracie (SOCDEM)

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 13:34

Ramzan Kadyrov má být údajně nevyléčitelně nemocný

Čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi, který je známý svými blízkými vztahy s Kremlem, údajně diagnostikovali nevyléčitelnou nemoc - nekrózu slinivky břišní. S odvoláním na ruský exilový deník Novaja gazeta Evropa o tom v noci na úterý informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy