reklama

Sarkocy v rozhovoru s redaktorem Nového Času a dalšími novináři letos v únoru kromě jiného tvrdil, že viděl originál Babišova spisu ohledně jeho spolupráce s komunistickou tajnou policií StB a že ve spisu není nic zfalšovaného. Babiše také označil za člověka, který chtěl ze spolupráce s StB těžit a měl rád peníze. Babiš tehdy v reakci řekl, že Sarkocy lže.

Babišův právník v žalobě podle Nového Času napsal, že Babiš pociťuje zveřejnění lživých výroků o jeho osobě jako obrovskou křivdu. Sarkocyho výroky o něm prý vytvářejí úmyslně "nepravdivý obraz vypočítavého, nečestného člověka".

Vydavatel Nového Času omluvu odmítl. Podle jeho právnické kanceláře Babiš nedokázal, že nebyl agentem StB. "Vzhledem k tomu, že otázka spolupráce žalobce s StB byla předmětem soudního sporu, veřejnost měla legitimní zájem poznat tvrzení bývalého příslušníka StB o těchto skutečnostech. Nebylo pravomocně rozhodnuto, že žalobce je v spisech StB evidován neoprávněně," řekl podle listu advokát Ján Havlát.

Babiš se na Slovensku domáhal očištění svého jména a slovenské soudy nejprve rozhodly, že je v archivních svazcích StB veden jako její agent neoprávněně. Zvrat v případu ale nastal po loňském rozhodnutí slovenského ústavního soudu. Ten zrušil původní rozhodnutí bratislavského krajského i nejvyššího soudu, které daly Babišovi za pravdu. Učinil tak kromě jiného z důvodu, že žalovanou stranou neměl být Ústav paměti národa, který svazky StB na Slovensku spravuje.

Ústavní soud také konstatoval, že slovenské soudy rozsudky chybně založily na svědectví bývalých příslušníků StB, kteří v líčení před okresním a krajským soudem nebyli zproštěni mlčenlivosti. Zpochybnil také věrohodnost těchto svědků, kteří vypovídali v Babišův prospěch.

V obnoveném líčení bratislavský krajský soud v souladu s rozhodnutím ústavního soudu Babišovu žalobu letos zamítl. Proti tomuto pravomocnému rozhodnutí Babiš podal dovolání ke slovenskému nejvyššímu soudu.