Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konvoj amerických jednotek opustil Českou republiku

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Latvijas Armija

Dolní Lutyně – Američní vojáci, který se svým konvojem projížděli přes Česko, dnes v 16:40 na dálnici v Dolní Lutyni-Věřňovicích na Karvinsku opustil území České republiky a zamířil do Polska.

Konvoj amerických vojáků, kteří míří na pobaltské cvičení Saber Strike už překročil české hranice. Konvoj čítá asi 420 vojáků a 225 kusů vojenské techniky. Do Polska se z Česka přesouval rozdělený na deset částí.

Do České republiky dorazili vojáci v pátek. Noc na sobotu strávili v kasárnách v Praze-Ruzyni, další dvě noci pobyli v kasárnách v jihomoravském Vyškově a Přáslavicích v Olomouckém kraji.

Do Vyškova přijel vojáky v sobotu pozdravit premiér Bohuslav Sobotka, který zdůraznil, že je potřeba prohloubit spolupráci spojenců. V neděli tam američtí vojáci spolu s českými kolegy absolvovali simulační cvičení, ve kterém si mohli vyzkoušet trenažér bojových vozidel české armády.

Témata:  U.S. ARMY Armáda České Republiky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy