Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Svoboda tisku je v Česku v ohrožení. Pospíšil má jasno: Může za to Zeman!

Jiří Pospíšil
Jiří Pospíšil
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Opoziční strany souhlasí se zprávou organizace Reportéři bez hranic (RSF), podle které se v Česku zhoršila svoboda tisku. Kritizují zejména to, že část médií prostřednictvím svěřenských fondů vlastní premiér v demisi a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Piráti také varují před útoky politiků na veřejnoprávní média. SPD naopak tradiční média kritizuje, podle ní pošlapávají svobodu slova. Babiš se zatím ke zprávě RSF nevyjádřil.

V hodnocení svobody tisku podle RSF Česko meziročně kleslo o 11 míst na 34. pozici. Zpráva RSF kritizuje koncentraci médií v rukách podnikatelů. "Noví oligarchové od roku 2008 využili svého jmění k nákupu novin, aby upevnili svou moc v zemi. Jeden z nich, premiér Andrej Babiš, stojí v čele dvou nejvlivnějších deníků v zemi," uvádí. Dokument rovněž připomíná nelichotivé výroky prezidenta Miloše Zemana na adresu žurnalistů. Jako další zdroj obav ohledně ČR označuje zpráva pokusy obnovit trestný čin hanobení prezidenta republiky.

ODS upozornila, že se negativně mění celé české mediální prostředí. "Nezmiňujeme jen oligarchizaci a následné využívání médií jako silového nástroje pro vyvažování vlivu. To samo o sobě znamená omezení nezávislosti médií. Nejzásadnější zásah ale představuje střet zájmů, kdy trestně stíhaný premiér v demisi vlastní byť zprostředkovaně vlivná média. Deformace mediálního obsahu se přitom zatím nejvíce odehrává v tom, o čem se nepíše, a v autocenzuře celých redakcí," napsal ČTK místopředseda ODS Martin Kupka.

"Fakt, že trestně stíhaný premiér v demisi vlastní jedny z nejčtenějších novin v zemi, prezident se naprosto veřejně vulgárně vyjadřuje o velké řadě českých žurnalistů, nešetří osobními urážkami a výsměchem celému novinářskému povolání, je bohužel především negativním signálem pro českou společnost a úroveň veřejné diskuse v ČR," řekl ČTK předseda Pirátů Ivan Bartoš. Nejnebezpečnější je podle něj snaha prezidenta i premiéra ovlivňovat veřejnoprávní média. "Toto chování jde již za hranice demokracie a svobodného projevu v zemi," uvedl Bartoš.

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil s hodnocením RSF souhlasí. "Ve chvíli, kdy jedno politické hnutí vlastní část médií a využívá je ke své politické činnosti, tak o nezávislosti médií, minimálně těch, která vlastní Andrej Babiš, nelze hovořit," řekl. Kritizoval i Zemanovy výroky o některých médiích. "To je věc, která je v demokratickém evropském kontextu naprosto neslýchaná. Nedovedu si představit, že by německý prezident takto útočil na média v Německu. Těmito svými výroky prezident republiky výrazně překračuje rámec toho, co si ústavní činitel v demokratickém právním státě vůči médiím může dovolit," řekl.

"Zprávě se nedivím. Bohužel má v mnohém pravdu," uvedl předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Také předseda STAN Petr Gazdík s obsahem zprávy RSF souhlasí. "Na toto upozorňujeme už delší dobu, a to i v souvislosti s volebními kampaněmi, ve kterých má majitel novin zřetelnou výhodu," uvedl.

Předseda SPD Tomio Okamura naopak v souvislosti se zprávou RSF kritizoval tradiční média. "Svobodu slova dnes nejvíc pošlapávají mainstreamová média a je třeba říct, že vlastnictví medií soukromníky evidentně nebrání novinářům chovat se, jako by jen oni měli monopol na tu správnou pravdu - a jejich názorové odpůrce se snaží zároveň cíleně likvidovat," uvedl. Podle něj jsou omezováni lidé, "co jsou kritičtí ke lhaní a propagandě v médiích".

Témata:  svoboda médií Jiří Pospíšil Petr Gazdík

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy