Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Erdoganův režim jde po novinářích? Ve vězení je pětkrát víc novinářů než před třemi lety

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Počet uvězněných novinářů v Turecku se za poslední tři roky zvýšil téměř pětkrát. Vyplývá to ze zprávy opozičního tureckého poslance Utkua Çakirözera, o níž informoval turecký deník Hürriyet. Poslanec zprávu zveřejnil dnes, tedy u příležitosti Dne lidských práv.

Podle Çakirözera, který je členem opoziční Lidové republikánské strany (CHP), bylo koncem roku 2015 v tureckých věznicích 31 novinářů. Nyní jich je tam za mřížemi podle něj 145.

"Za prvních 11 měsíců letošního roku dostalo 74 novinářů tresty celkem více než 400 let," řekl poslanec.

Podle turecké platformy pro nezávislou žurnalistiku P24 je v současné době v tureckém vězení nejméně 170 novinářů a pracovníků médií, kteří jsou buď ve vazbě, nebo si již odpykávají trest. Turecká prokuratura obviňuje novináře, ale například i opoziční politiky často z urážky prezidenta, ale také z podpory teroristické organizace. Podle ochránců lidských práv využívá režim tato obvinění k umlčení svých kritiků.

? Trial calendar of the week11 December: Safiye Alağaş - Diyarbakır 11 December: Ece Sevim Öztürk - Istanbul 11 December: Çiğdem Toker - Ankara 12 December: Mehmet Baransu, Murat Şevki Çoban - Istanbul13 December: Hanifi Barış - Istanbulhttps://t.co/zKfM49q2qD pic.twitter.com/AUfamauXPI

— ExpressionInterrupted (@ExInt24) 9. prosince 2018

Z urážky prezidenta je obviněna například i novinářka Hasan Cemalová, zakládající členka platformy P24, a to za sloupek zveřejněný letos v červenci na stránkách nezávislé žurnalistiky T24. Cemalová se minulý týden před vyšetřujícím soudcem hájila s tím, že její článek nikoho neurážel a že má právo na svobodu slova.

Tresty vynášejí turecké soudy nad kritiky režimu kvůli údajné "podpoře teroristické organizace" či "teroristické propagandě", a to kvůli vazbám daných osob na separatistickou Stranu kurdských pracujících (PKK) nebo na hnutí duchovního Fethullaha Gülena, který žije v USA a jehož prezident Recep Tayyip Erdogan dlouhodobě viní ze snahy svrhnout tureckou vládu.

Tažení vůči svým kritikům Erdoganova vláda zintenzivnila v létě 2016 po pokusu části armády o převrat, z něhož viní rovněž Gülenovo hnutí. Příznivce tohoto duchovního, i jen domnělé, turecká prokuratura obžalovává i jen na základě toho, že měli v mobilním telefonu aplikaci ByLock. Ta umožňuje posílání zakódovaných zpráv.

Témata:  novináři Turecko svoboda médií Recep Tayyip Erdogan

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.