Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zneužívání chlapce v Chrastavě: ministerstvo školství nepochybilo, tvrdí ministr

MŠMT
MŠMT
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Ministr školství v demisi Robert Plaga (ANO) se zastal bývalé ředitelky Výchovného ústavu a dětského domova v Chrastavě na Liberecku Soni Cpinové a tehdejšího vedení ministerstva, jež podle senátora Michaela Canova (SLK) tajily zneužití třináctiletého postiženého chlapce jedním z chovanců ústavu. Podle Plagy šlo o nešťastnou událost, nicméně pracovníci zařízení, ministerstva i České školní inspekce postupovali v souladu se zákony a dalšími předpisy. ČTK to dnes sdělilo tiskové oddělení ministerstva.

Starosta Chrastavy a senátor Canov na začátku dubna napsal ministru školství dopis, aby v případu zneužívání chlapce ve výchovném ústavu došetřil odpovědnost bývalé ředitelky a tehdejšího ministerstva. Na případ upozornila v červnu 2016 televize Nova. Cpinová tehdy tvrdila, že se nic nestalo. Zneužívání mladšího chlapce starším ale letos na jaře potvrdil Okresní soud v Trutnově, když bývalého chovance ústavu odsoudil k sedmi měsícům vězení s podmínkou.

Podle Canova Cpinová dala oba chovance do jednoho pokoje přes odpor a varování vychovatelek. Poté údajně odmítala podezření na zneužívání oznámit policii. Její postup pak ocenila bývalá ministryně školství a současná poslankyně Kateřina Valachová (ČSSD) i náměstek Václav Pícl. Bývalá ředitelka a vedení ministerstva tak podle Canova pochybily tím, že nepřekazily trestný čin a ohrozily výchovu dítěte. Plaga s tím ale nesouhlasí, podle něj jde o nepodložené útoky. Valachová na Canova chystá trestní oznámení pro pomluvu.

"Z policejního vyšetřování, kterým byly zjišťovány okolnosti případu, nevyplynulo, že by ze strany paní PhDr. Cpinové došlo k pochybení ve smyslu přestupku či trestního činu a nebylo zahájeno řízení o přestupku, natož pak trestní řízení," uvedl ministr v odpovědi Canovi. Chybu podle něj udělali dva pracovníci České školní inspekce, protože při kontrole nezjistili "skutečný stav věci v rozsahu nezbytném pro dosažení účelu inspekční činnosti". Oba dostali písemnou důtku, která jim po roce byla zahlazena.

Témata:  sexuální zneužívání Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky Liberecký kraj

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy