Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Opata bude dobrý náčelníkem štábu, shodují se vojáci i politici

AČR
AČR
Foto: Michal Kalášek, EuroZprávy.cz

Praha/Brusel - Nastupující náčelník generálního štábu české armády Aleš Opata je vysoce kvalifikovaný generál, který se těší značnému respektu nejen ze strany vojáků, ale i ze strany občanů a politické reprezentace, což je pro jeho novou práci naprosto zásadní. V Bruselu to dnes ČTK řekl předseda Vojenského výboru NATO Petr Pavel, který český generální štáb vedl v letech 2012 až 2015.

"Já mu přeju hodně úspěchů, zdravý úsudek a pevné nervy," poznamenal Pavel, který neskrývá, že Opatu si za svého nástupce v čele českého armádního štábu přál už před třemi lety, když do aliančních struktur odcházel. Tehdy jej ale ve funkci vystřídal nyní končící náčelník štábu Josef Bečvář.

Pavel doplnil, že třiapadesátiletému Opatovi nabídl pomoc, bude-li ji potřebovat. "Myslím, že by mělo být naprosto přirozené, že bývalí náčelníci generálního štábu - pokud jim zdraví a duševní stav dovolí - by měli být nápomocni tomu, kdo v té funkci je," podotkl český generál, který v čele aliančního vojenského výboru skončí letos v létě. Vystřídá jej Brit Stuart Peach.

Zásadním úkolem generála Opaty bude po jeho nástupu do funkce na počátku května dostat armádu zpět do stavu, kdy dokáže plnit veškeré úkoly domácí i v rámci NATO, míní Pavel. "Ono se dá říct, jen málokterá armáda v alianci může říct, že má všechny svoje 'domácí úkoly' splněné. Protože všechny armády mají nějaké nedostatky ve schopnostech a ta naše samozřejmě také," poznamenal.

Opata sám podle generála Pavla zmínil přezbrojení české 7. mechanizované brigády na novou obrněnou pásovou techniku, potřebu nových vrtulníků či radarů. "To jsou koneckonců témata, o kterých se bavíme už roky. A těch schopností, které naší armádě chybí či jsou zastaralé, tak těch je víc," podotkl Pavel. Připomněl i potřebu doplnění armádních zásob všeho druhu na potřebné limity. "Jednotky, které deklarujeme k nasazení musí mít veškerou logistickou podporu a zásoby k tomu, aby mohly těch minimálně 30 dní fungovat," upozornil.

Stávající situace českých vojáků je podle něj o něco lepší než v minulosti. "Minimálně existuje vůle věnovat na armádu větší prostředky. Z tohoto pohledu bude možná trochu snazší cílů dosáhnout. I když možná v našem prostředí tomu bude bránit komplikovaná legislativa," upozornil generál Pavel. Zákon o veřejných zakázkách má podle něj od počátku nejen z pohledu vojáků řadu nedostatků. "Uplatnit stejná pravidla na nákup vozů pro čištění silnic a nákup tanků jde opravdu velice těžko," řekl. Proto by podle něj bylo dobré podívat se na možnosti úpravy zákonů pro vojenské akvizice.

"Myslím, že by nic nebránilo tomu, aby pro ně vznikla samostatná norma. Ne ve smyslu snížení transparentnosti, ta se dá i posílit. Ale nastavit pravidla, která umožní vládě přijímat rozhodnutí v řádu měsíců, a ne v řádu let," dodal.

Témata:  Armáda České Republiky NATO (Severoatlantická aliance) Petr Pavel Ministerstvo obrany České republiky

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy