reklama

Carnotovo lyceum v Dijonu přijímá každoročně šest českých žáků na základě dohody českého ministerstva školství s francouzským ministerstvem zahraničí. Studium je tříleté a je zakončeno francouzskou maturitou. Celkem tedy na lyceu studuje 18 Čechů.

Společné studium českých a německých žáků na Gymnáziu Friedricha Schillera v Pirně je určeno pro děti v 7. až 12. roce školní docházky. Po dobu jejího plnění zůstávají kmenově žáky české školy. Vyučuje se ve dvojjazyčných třídách, kam může chodit 15 Čechů a 15 Němců. Šest tříd nabízí kapacitu pro celkem 90 českých dětí.

Studium Čechů v Dijonu by vláda měla od letoška do roku 2020 každoročně podpořit 8000 eury (203.840 Kč) z rozpočtu ministerstva školství. Peníze pak půjdou na ubytování Čechů v internátě a stravování ve školní jídelně. Zbývající náklady podle ministerstva uhradí příspěvky z Francie a od rodičů, kteří za dítě zaplatí 500 eur.

Vzdělávací projekt v Pirně funguje na základě ujednání mezi českým ministerstvem školství a saským ministerstvem kultu. Česko platí jednu třetinu nákladů na ubytování a stravování českých žáků. Zbytek hradí saská strana. Při plném obsazení 90 českými žáky je maximální výše úhrady z ČR 119.642 eur (zhruba tři miliony Kč) ročně. Součástí projektu je celodenní program včetně mimoškolních aktivit. Čeští žáci bydlí společně s německými na internátě.

Studium českých žáků v českých sekcích v Carnotově lyceu v Dijonu je projektem, jehož historie sahá do roku 1920. Vznikl z iniciativy tehdejšího Ministerstva školství Československa. V minulosti byl přerušen v období druhé světové války a vlády komunistů v letech 1948 až 1964 a 1973 až 1989. Podle ministerstva je jedním z hlavních projektů česko-francouzské spolupráce v oblasti vzdělávání, podobně jako je projekt v Pirně stěžejní pro spolupráci se Svobodným státem Sasko. Podpora výuky českého jazyka v Německu vyplývá i ze strategického dialogu, který má prohloubit spolupráci mezi oběma zeměmi.