Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hradní stráž se převlékne do nového, klasické maskáče vojáci odloží

Česká armáda na akci Bahna. Autor: nadporučice Lucie Masaříková
Česká armáda na akci Bahna. Autor: nadporučice Lucie Masaříková
Foto: Army.cz

Praha - Vojáci Hradní stráže by mohli nosit nové stejnokroje, které by byly určeny pro strážní službu. Nahradily by klasické maskáče. Uniformy výtvarníka Theodora Pištěka, ve kterých vojáci hlídají hradní brány nebo plní další ceremoniální povinnosti, se změny týkat nebudou. ČTK to řekl velitel Hradní stráže Jiří Kývala. Ke změně by podle něj mohlo dojít nejdříve za dva roky.

Klasické vojenské maskáče, které v současné době musí Hradní stráž pro běžnou strážní službu používat, jejím potřebám úplně nevyhovují, poznamenal Kývala. A to třeba pro upevnění některých zbraní nebo pomocných prostředků, jako jsou radiostanice a podobně. Vojáci by uvítali, aby byli ušity kvůli klimatickým podmínkám uzavřené oblasti Hradu z jiných materiálů. Kývala považuje také za nepřirozené, že vojáci v prostředí historického Pražského hradu chodí v maskáčích určených do terénu.

Ujišťuje, že se připravovaná změna nedotkne uniforem Pištěka. "Jeho uniformy jsou skvělé a dělají velmi dobrou reklamu Hradní stráži," zdůraznil. Účelem ale podle něj je nalézt funkčnější a pohyblivější stejnokroje, které by lépe splňovaly požadavky služby na Pražském hradě. Poznamenal, že jejich podoba by měla být rozumným kompromisem mezi slavnostními uniformami a maskáči. "Chtěli bychom zachovat barvy, tedy tmavomodrý vrch a šedý spodek, aby bylo vidět, že to je voják Hradní stráže. Aby to působilo nejen vzhledně, ale budilo i respekt," řekl.

Návrhy nyní Hradní stráž chystá ve spolupráci s Vojenským výzkumným ústavem v Brně. Do příslušné komise budou podle něj zařazeni vojáci ze strážní služby. "Oni si sami řeknou, jak to bude vypadat," poznamenal. Tvořit by ji měly teflonové kalhoty, bunda do deště, blůza, triko, taktická vesta a pravděpodobně lodička, kterou již Hradní stráž ve výbavě má a zatím ji používá pouze motocyklová jednotka. Dostat by také měli nové boty, které budou vhodnější pro pohyb po hradní dlažbě.

Změna uniforem podle Kývaly nebude znamenat vyšší finanční náklady, protože nový stejnokroj omezí šití dražších služebních uniforem. Pokud bude záměr schválen, vojáci Hradní stráže budou mít k dispozici audienční uniformu, ve které hlídají Hrad na čestných stanovištích, novou strážní uniformu a maskáče určené pro výcvik, aby si zbytečně neničili strážní uniformu.

Témata:  Armáda České Republiky Pražský Hrad čeští vojáci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy