Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

U Prahy hoří hala na recyklaci odpadů, hasiči již mají požár pod kontrolou

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: www.blackfive.net

Úholičky (u Prahy) - V Úholičkách u Prahy hoří již více než tři hodiny hala na recyklaci odpadů o rozměrech zhruba 100 krát 50 metrů. Oheň se rozšířil i před halu na uskladněný materiál a ohrožoval vedlejší halu, kde jsou uskladněné pohonné hmoty. Před 16:00 se hasičům podařilo plameny dostat pod kontrolu, pohonné hmoty jsou tak již mimo ohrožení, řekl ČTK mluvčí středočeských hasičů Petr Svoboda. Areál patří společnosti FCC, jejíž další hala hořela minulý týden ve Vratimově na Ostravsku.

Hasiči nejdříve vyhlásili druhý stupeň poplachu, který později zvýšili na třetí stupeň ze čtyř. Při požáru se nikdo nezranil. V hale hoří nadrcené papíry a plasty a také uskladněný materiál před halou. Podle starostky Úholiček Terezie Kořínkové místním nehrozí nebezpečí.

Třetí stupeň poplachu vyhlásili hasiči podle Svobody především kvůli nedostatku vody, kterou k místu zásahu vozí kyvadlově. Díky včasnému zásahu se hasičům podařilo zabránit rozšíření požáru na vedlejší halu, kde jsou uskladněné pohonné hmoty. "Požár již je pod kontrolou, hala s uskladněnými pohonnými hmotami je mimo ohrožení," řekl po 16:00 Svoboda. Zásah podle něj potrvá nejméně do pozdních nočních hodin, zasahující hasiče vystřídají jejich kolegové. Stále platí třetí stupeň požárního poplachu. V areálu je podle Svobody hydrantová síť, nemá ale dostatečnou kapacitu.

Podle mluvčí FCC Kristiny Jakubcové hoří třídicí linka na zpracování odpadu a technologie, která z odpadu vyrábí tuhé alternativní palivo. Minulý týden hořelo i v dalším areálu firmy ve Vratimově na Ostravsku. Předběžná škoda způsobená požárem ve Vratimově byla odhadována zhruba na půl milionu korun. "Bude to jistě větší škoda než v tom Vratimově, kde vlastně shořely ty druhotné suroviny, zatímco tady hoří třídicí linka, čili to bude rozhodně škoda vyšší," řekla ČTK Jakubcová. Podle ní se stihli všichni zaměstnanci včas evakuovat. Zda spolu oba požáry souvisí, nechtěla mluvčí komentovat, odkázala pouze na to, že příčina požáru ve Vratimově se vyšetřuje a vyšetřovat se bude i dnešní požár v Úholičkách.

Hasiči rozeznávají čtyři poplachové stupně. Čtvrtý je nejzávažnější, bývá vyhlašován v případech, kdy oheň ohrožuje více než tisíc lidí, celé obce nebo plochy území nad jeden kilometr čtvereční.

Témata:  hasiči Praha požáry

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy