reklama

V řekách a potocích je podle něj tolik vody jako ve vrcholném létě a mělčí studny se ocitají bez vody. Zemědělské porosty na tom ještě nejsou kriticky, ale od minulého týdne už někteří zemědělci i družicová data hlásí první známky jejich ohrožení. O výnosech rozhodnou podle Trnky tři první květnové týdny. Předpověď srážek do 10. května je přitom špatná, pršet prakticky nemá, i když to se stále ještě může změnit.

"Aktuálně se kumulují dopady loňska, zimy i teplého dubna. Problém je hlavně, jak říkáme, jižně od dálnice D1. Tedy v jižních Čechách, na Vysočině a na jižní Moravě a nově i v Moravskoslezském kraji. K tomu se ještě přidružila během zimy východní polovina území, kde během zimy nedosáhla sněhová pokrývka ani 40 procent normálního stavu," řekl Trnka.

Vzhledem k tomu, že v zimě spadlo málo srážek a místo sněhu častěji pršelo, je zásoba vody na jaře menší. "Proto byl půdní profil na začátku jara nedosycený. Nešlo o nic tragického, ale nedoplnily se zásoby spodní vody, a to je mnohem vážnější. Na teplý duben rostliny reagovaly bouřlivým rozvojem. Zatím vodu měly a ještě mají ze zimní vláhy, ale ta už v povrchové vrstvě místy došla nebo rychle dochází," řekl bioklimatolog.

Problém zatím neměly ozimé plodiny, které mají kořeny hlouběji, ale na jaře seté plodiny už si na vodu v hlubších vrstvách půdy nesáhly, a tak místy buď zasychaly, případně vůbec nevzešly. "Teď se to začíná lámat. A i když mají přijít bouřky, tak to nejspíš nebude stačit na zvrat současné situace, obzvláště například v jižních Čechách," poznamenal Trnka. Deficit se bude naopak spíše prohlubovat. "V nejbližších deseti dnech nevidíme prostor pro výrazné zlepšení. Celá Morava a střední a jižní Čechy mají podle naší dlouhodobé prognózy dělané na základě statistik jen deseti- až dvacetiprocentní šanci, že bude v půdě na konci května normální objem vláhy," řekl Trnka.

O fatálních dopadech na zemědělské výnosy zatím nelze mluvit, ale po několika týdnech zlepšování kondice vegetace a jejího bujného růstu přišly minulý týden od zpravodajů projektu Intersucho i ze satelitních dat poprvé informace, že se začíná horšit. "Jsou i okresy, kde už to začíná být výraznější," řekl Trnka.

O suchu se dnes při návštěvě vlády na jižní Moravě zmínil i ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). "Začíná se výrazně přibližovat situace, že letošek by mohl být krizový rok z pohledu sucha, skutečně dramaticky vysychá celá republika," řekl. Vyhlásil dotační výzvu pro obce na hledání a budování nových zdrojů pitné vody. Ministerstvo rozdělí 600 milionů korun.