Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nepustíte domů kontrolora kotlů, zaplatíte tisícovou pokutu

Komín, střecha, ilustrační fotografie
Komín, střecha, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Sněmovna ve vládní novele zákona o ochraně ovzduší patrně ponechá kontroverzní ustanovení, podle kterého budou moci úřady kontrolovat, čím lidé topí doma v kotlích.

Výbor pro životní prostředí dnes nedoporučil dolní komoře schválit návrhy Jana Zahradníka (ODS) a Jiřího Junka (KDU-ČSL) na vypuštění kompetence. Sněmovna by mohla rozhodnout o předloze ještě na nynější schůzi.

Kritici nové pravomoci poukazují na možný zásah do práva na nedotknutelnost obydlí. Zastánci naopak mluví o právu na příznivé životní prostředí.

Fyzická kontrola kotle v domácnosti by byla podle předlohy až krajním řešením. Norma předpokládá, že prověrka by mohla přijít, pokud se důvodné podezření na porušení zákona objeví opakovaně. Úředníci budou muset majitele nejprve písemně vyzvat, aby zjednal nápravu s informací, co v opačném případě může nastat.

Lidem, kteří by pracovníky kontroly domů nepustili, by ale hrozil postih až 50.000 Korun. Prověrky by měl zákon umožnit od příštího roku.

Předloha také zakotví pravidla pro uznávání zahraničních plaket pro vjezd automobilů do nízkoemisních zón. Žádné zóny zatím ale v Česku vyhlášeny nebyly. Norma taky upraví pravidla pro vyhlašování a ukončování smogových situací a regulací.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky ekologie Ministerstvo životního prostředí České republiky

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy