reklama

Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti uvedl, že celkem loni v Česku při dopravních nehodách zahynulo 44 cyklistů. Dalších 353 bylo zraněno těžce a 2945 lehce. "Dá se očekávat, že stále více lidí bude jízdní kolo považovat za každodenní dopravní prostředek. Prevenci nehodovosti bicyklistů je tak potřeba neustále věnovat zvýšenou pozornost," uvedl Budský.

Jízda na kole podle něj prospívá zdraví a pravidelné ježdění prodlužuje život. Spolu s chodci a motocyklisty jsou ale cyklisté považováni za nejohroženější skupiny účastníků silničního provozu. Kampaň Na kole jen s přilbou se proto zaměří na dodržování bezpečnostních zásad při jízdě na kole, a především na používání ochranných přileb.

"Zvláštní pozornost bude věnována starším jezdcům na kolech. Podíl osob ve věku 55 let a starších na celkovém počtu mrtvých cyklistů v loňském roce dosáhl hrozivých 70 procent," uvedl Budský.

S cyklohlídkami, které budou lidem radit nejen ohledně používání bezpečnostních prvků, se lidé budou moci setkat v Jizerských, Krušných a Orlických horách, v Krkonoších, Beskydech a na Šumavě, ale také v Lednicko-valtickém areálu a v desítkách měst.