Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Volby by vyhrálo ANO. KSČM sílí, TOP 09 a ČSSD se propadly

Třetí celostátní sněm hnutí ANO
Třetí celostátní sněm hnutí ANO
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - V dubnu by volby vyhrálo hnutí ANO s 30,5 procenta hlasů, do Sněmovny by neprošla TOP 09. Vyplývá to z volebního modelu agentury Kantar TNS, který dnes zveřejnila Česká televize. Proti březnu si pohoršila ČSSD, víc než před měsícem by naopak získali komunisté. Průzkum také ukázal, že v posledních měsících klesla spokojenost lidí s politickou situací.

Dubnový volební zisk ANO by byl o procentní bod vyšší než v březnu. O půl procentního bodu na 14,5 procenta si polepšila ODS, stejný dubnový výsledek Pirátů představoval proti březnu nárůst o procentní bod.

Osmiprocentní zisk komunistů by byl o 1,5 procentního bodu vyšší než v březnu, ČSSD naproti tomu ubylo hlasů o dva procentní body na 6,5 procenta.

S mírnými změnami proti březnu by se do Sněmovny dostaly ještě další tři strany. Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury by dostala osm procent, lidovci a Starostové a nezávislí (STAN) shodně 5,5 procenta. Pod pěti procenty potřebnými pro vstup do Sněmovny by stejně jako v březnu zůstala TOP 09.

Spokojenost s politickou situací v Česku podle průzkumu Kantar TNS klesla z únorových 29 procent na dubnových 19 procent. "Lidé už mohou být do jisté míry nespokojení s tím, jak dlouho se táhne vyjednávání o vládě, anebo druhá skupina třeba není až tak ztotožněná se složením té (vlády), která se právě rýsuje," komentoval čísla analytik Kantar TNS Pavel Ranocha.

Průzkum se uskutečnil mezi 7. a 27. dubnem, zúčastnilo se ho 1200 lidí.

 

Témata:  průzkumy volební preference Hnutí ANO KSČM Sociální demokracie (SOCDEM)

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy