Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Pardubicku hořel les, zasahovalo 14 jednotek hasičů

Požáry lesu v ČR
Požáry lesu v ČR
Foto: hzscr.cz

Semín (Pardubicko) - Dvě jednotky profesionálních a 12 jednotek dobrovolných hasičů likvidovalo od dnešního rána požár lesa u Semína na Pardubicku. Byl nahlášen před 07:00, pod kontrolu se jej podařilo dostat v 11:15. Hořela hrabanka pokrývající zem, oheň se šířil kořeny, uvedla mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková. Kvůli dohašení ohně jsou hasiči stále na místě. Vyšetřením příčin požáru se zabývá i policie.

Jeden požár zasáhl plochu 200 krát 100 metrů, další ohnisko bylo přes cestu na rozloze zhruba 100 krát 20 metrů. Uzavřena byla silnice z Břehů na Strašov.

Byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu, hasiči do vody přimíchávali smáčedlo, aby voda lépe pronikala do podloží. Zásah komplikoval vítr, který ztěžoval likvidaci požáru. V lokalitě je také hustý porost, což urychlovalo šíření ohně a zároveň ztěžovalo pohyb hasičů i kyvadlovou dopravu vody z nedaleké požární nádrže v Břehách.

Na místo přijeli profesionální hasiči z Pardubic a Přelouče. Doplnili je dobrovolníci z Lázní Bohdaneč, Kladrub nad Labem, Přelouče, Vápna, Lipoltic, Zdechovic, Rohovládové Bělá, Semína, Břehů, Strašova, Sopřeče a Řečan nad Labem. Příčinu vzniku požáru zjišťuje na místě vyšetřovatel hasičů.

Policie nedaleko místa požáru vyslechla čtyřiadvacetiletého muže, který měl v zavazadlech sirky a vařič pro kempování. "U podezřelého zjišťujeme, jestli jen šel náhodou kolem, nebo má s požárem něco společného," řekla ČTK mluvčí pardubické policie Eva Maturová.

Témata:  požáry lesů v ČR Pardubice požáry

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 13:31

Zatčení asistenta poslance AfD v Německu. Je podezřelý ze špionáže pro Čínu

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy